• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Üretildiği Malzemelere Göre Halı Çeşitleri

21.06.2022

Halı çeşitleri çok kapsamlı olduğundan dolayı evinizi dekore etmek için seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Fakat kendi tarzınızı yansıtan modeli bulduğunuzda evinizin dekorasyonu da tamamlanmış olur. 

Üretimde kullanılan iplik malzemesine göre türlere ayrılan halı çeşitleri vardır. Günümüzde en çok kullanılan malzemelerden biri yün halılardır. Yün doğal malzemedir. Hem el dokuma yöntemiyle hem de makine dokuma yöntemiyle üretilebilen bir malzemedir.

Geçmişten günümüze halı üretimi için en çok kullanılan malzeme yün olmuştur. Yumuşak bir dokuya sahip olurlar ve leke tutmazlar. Süpürmelere karşı dayanıklı olurlar ve uzun süre kullanılabilen dayanıklı malzemelerdir. Yüne benzeyen ama sentetik olan bir diğer malzeme akrilik malzemedir.

Akrilik ipliği kullanılarak üretilen halılar sentetik elyaf olurlar. Yapay elyaf da denilen malzeme yine ülkemizde çok sık kullanılır. Ekonomik fiyat seçeneklerine sahip olan bir üründür. İplik yanıcıdır. Yün halı fiyatları akrilik halılardan çok daha yüksek olur. 

Polyamid halılar bir diğer malzemeden üretilen modellerdir. Dayanıklı bir malzemedir ve genelde canlı renklere sahip olurlar. Duvardan duvara halı kullanmak istiyorsanız polyamid halıları kullanabilirsiniz. Karo desenleri de oldukça çok beğenilen modellerdir. 

Pamuk halılar kaliteli halı türlerinden biridir. Natürel bir dokusu vardır ve su emici yapıya sahiptirler. Banyo alanlarında kullanılabilirler. Su emici özelliği sayesinde suyla temasın yüksek olduğu odalarda daha kullanışlı olan modellerden biridir.

Halı Çeşitleri İsimleri

Son yılların sık kullanılan halı çeşitleri seçeneklerinden biri de bambu halılardır. Bambu halılar ev dekorasyonları için farklı bir tarz yaratırlar. Bambu ipliği kullanılarak dokunan halılar ekolojik elyafa sahiptir.

Sürdürülebilir özelliği sayesinde çevre dostu olan modellerdir. Yumuşak bir dokuya sahiptirler ve parlak yüzeyli olurlar. Eviniz için oldukça farklı ve şık modellerdir. İpek halılar en kaliteli halı modellerinden biridir.

Doğal ipek elyafının dokunması ile üretilirler. Parlaklığı doğaldır. Zahmetli bir kullanımı vardır ve fiyat olarak da oldukça yüksek olurlar. Polyester halılar en çok karşımıza çıkan halı türlerinden biridir. Farklı şekilde bükülebilirler ve farklı boyama teknikleri vardır.

Polyester halı türünün kullanılmaya başlanması sektör için oldukça geliştirici olmuştur. Sık dokumaya sahiptirler. Görünümü el halısı şeklinde olur. Uzun yıllar boyunca kullanabileceğiniz halılardır ve oldukça kullanışlıdır. 

Bir diğer halı türü pelüş halılardır. Peluş halıların bir yüzeyi düz bir yüzeyi uzun tüylere sahip olur. Alt tarafında kaymaz taban kumaşı bulunur. Post olarak da kullanılabilir ve dekorasyon amacıyla en çok seçilen modellerden biridir.

Peluş halılar aynı zamanda özellikle yatak odaları için tercih edilirler. Yumuşak yapısı sayesinde ayaklarınızın üşümesini engellerler. Çocuk odaları için de en çok seçilen malzemelerden biridir. Kimilerine göre pelüş halının temizliği zor gibidir ama doğru yöntem kullandığınızda oldukça pratiktir. Uzun seneler boyunca doğru bakım sayesinde sorunsuz kullanabilirsiniz.

Halı Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde en moda olan halı çeşitlerinden biri de shaggy halılardır. Hem el dokuması yöntemiyle hem de makine ile üretilebilirler. Uzun iplikler kullanılarak dokunurlar ve tüylü modellerdir.

Temizlik konusunda klasik halılara göre daha zahmetli olurlar. Şık bir duruşları vardır ve halıya bastığınızda size konforlu hissettirir. Patchwork desenli halılar oldukça farklı dekorasyon ürünleridir. Kumaş birleştirme ile üretilirler. Bu yönteme kırkyama denir. Otantik ve geleneksel bir görünüme sahiptirler.

Bu tarz modeller ülkemiz haricinde küresel anlamda da bilinen geleneksel halılardır. Bir diğer halı çeşidi ise deri halılardır. Suni deriden veya gerçek deriden üretilebilirler. Gerçek deri kullanılırsa üretimi daha zahmetli olduğu için fiyatlar da daha yüksek olacaktır. Sisal halı hasır halıların bir türüdür ve son yılların en popüler ürünlerinden biridir.

Temizliği ve kullanımı kolay olduğu için evlerde dekorasyon için kullanılan halı türleridir. Hafif yapısı ile temizliği çok kolay bir şekilde yapılabilir. Sisal halıların duvarda sergilendiği farklı kullanım çeşitleri de vardır. Halı seçerken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de hangi malzeme kullanılarak üretildiğidir.

Yün halı modelleri eğer el ile dokunmuşsa değerleri oldukça yüksek olur ve kaliteli olurlar. Geçmişi çok eskilere dayanan bir modeldir. Doğal elyafın kullanılması halıları özel yapar ve farklı tasarımları ile evinizi de özel kılarlar. Etnik desenli yün halılar da oldukça fazla kullanılır.

Halı Çeşitleri Fiyatları

Evinizin zengin bir görünüme sahip olmasını isterseniz kaliteli malzemeden üretilen yün halıları kullanabilirsiniz. Polyester halı yün halılara göre daha uygun fiyatlıdır fakat oldukça kaliteli bir kullanım sunar.

Halınızın fiyatı seçtiğiniz malzemeye göre değişiklik gösterir. İpek halıları kullanmak isterseniz oldukça yüksek fiyatlara sahip olan seçenekleriniz olmuş olur. Makine üretimi olan halılarda kullanılan bir diğer malzeme de naylondur.

Naylon elyafın işlenmesi ve kullanılması yüksek maliyetli olduğu için kaliteli halı modelleri de ortalamanın üstünde fiyatlara sahiptir. Esnek yapıları sayesinde oldukça kullanışlı olan ürünlerdir. Malzeme hızlı üretildiği için binlerce farklı desen ve model bulabilirsiniz. 

Her tarza uygun modellerde üretim yapılabilen naylon elyaf halıların evlerde sık kullanılması da tesadüf değildir. Naylon elyaf polyester elyaftan daha dayanıklı olur. Polyester halılar da evlerimizde en çok kullandığımız malzemelerin başında gelir. 

Evimize şıklık katan polyester halıların da birçok deseni ve modeli bulunur. Yapısı yumuşak olduğundan ve renkleri canlı olduğundan dolayı oldukça beğenilirler. Alışverişe çıktığımızda karşımıza çıkan halı çeşitleri seçenekleri polyester halılardır.

Kir tutmaz özellikte olmaları insanlar tarafından beğenilir ve polyester halılar renklerini çok sıkı şekilde muhafaza ederler. Üretim maliyetleri diğer kaliteli malzemelere nazaran daha uygun olan halı türüdür. Polyester halı fiyatları da oldukça çeşitlidir. Tarzınıza uygun olan modeli bularak eviniz için kullanabilirsiniz.

Halı Çeşitleri Adları

Polipropilen malzeme kullanılarak üretilen halılar geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bu malzeme su geçirmezdir ve bu özelliği ile oldukça kaliteli halı üretimi sağlar. Üretim sırasında halının malzemesi rengiyle birleşir ve halı oldukça dayanıklı bir ürün olur.

Renginin yapısıyla birleşmesi sonucu halınız uzun süreler boyunca güneşe maruz kalsa veya üzerinde kimyasal madde dökülse bile rengini muhafaza etmeye devam eder. Bu özellikler bir halı çeşidi için oldukça avantajlı olan özeliklerdir. 

Ülkemizde en çok kullanılan bir diğer halı türü de akrilik halı modelleridir. Akrilik halılar yün halılara benzerler. Sentetik elyaftan üretilen modeller yüne en yakın olan malzemedir. Ezilmeye ve darbeye karşı dirençli olan bir halı türüdür. Güneş ışınlarına karşı da dayanıklı olurlar.

Akrilik halılar rutubetten etkilenmez ve küf oluşumu yapmazlar. Bu özellikleri sayesinde hijyeni korurlar ve size temiz kullanım sunarlar. Malzemeler arasında pahalı olan modellerden ilki yün halılardır. Yün iplikler genelde lüks modellerde tercih edilirler.

Yün halıların sık dokumaları ve yumuşak yüzeyleri ile kullanımı oldukça konforludur. Yün iplikler en kaliteli elyaf olarak bilinir ve her halı modeli ilk olarak yün halıyla karşılaştırılır. Bazı modellerde %80 yün elyaf %20’de naylon elyaf kullanılarak karma bir model ortaya çıkar. Fiyatları daha uygun olduğu için bu tarz karışık modeller de oldukça fazla tercih edilir.

Halı Çeşitleri ve Özellikleri

En kaliteli halılar içerisinde olan yün halıların leke tutmaz özelliği evler için avantajlı bir kullanım sağlar. Leke tutmadığı için temizlikleri de oldukça kolaydır. Aşınmaya karşı da dayanıklıdırlar ve uzun seneler boyunca kullanılabilirler. 

Esnek bir yapıya sahip olması da dayanıklılığını arttırır. Alevlere karşı dayanıklı olan yünlü halılar ile eviniz daha güvenli bir yer haline gelir. Yün halılar statik enerji üretimi yapmazlar. 

İpek halıların kullanımı da lüks modellerde olur. Kilim modelleri de ipek elyaftan üretilir ve evlerde oldukça şık görünüm yaratırlar. Pamuk yumuşak yüzeye sahip olan halı türlerinden biridir. Nemi emen bir özelliği vardır bu sebeple temizlenmesi daha zor olur.

Bazı modellerde ipek ve pamuk aynı anda kullanılabilir. İki kaliteli malzemenin kullanılması halıyı her zamankinden dayanıklı hale getirir. El dokuması için pamuk malzemesi nadiren kullanılır çünkü pamuk kopması oldukça kolay bir malzemedir.

Eğer halının üst yüzeyi tamamen el dokuması pamuktan yapılırsa darbelere karşı pek dayanıklı olmayan bir model olur.

Halı Çeşit ve Fiyatları

Halı malzemesi olarak el dokuması sırasında pamuk kullanılırsa yüksek verim alınmaz. Bu sebeple pamuk halılar makine üretimi için daha çok tercih edilirler. Kilimler için ideal bir malzeme olan pamuk diğer malzemelere göre daha çabuk lekelenebilir.

Pamuk halıların en büyük avantajı yıkanabilir olmasıdır. Banyo gibi alanlarda en elverişli halı çeşidi olurlar. Jüt son yılların en popüler halı malzemelerinden biridir. Renk olarak kahve tonlarına sahip olurlar ve hasıra benzer bir malzemedir.

Halı çeşitleri tasarımlarında bu ürün alt tabakalarda da kullanılır fakat tamamen jüt malzeme kullanılarak üretilen halılar da oldukça popülerdir. Evinize farklı bir hava ve şıklık katarlar. 

Naylon elyaflar günümüzde en sık karşımıza çıkan halı malzeme çeşitlerinden biridir. Dayanıklı bir yapısı vardır ve esnektir. Renk çeşitleri çok fazladır ve canlı renkleri oldukça göz alıcıdır. 

Kirleri gizler ve görünümünü uzun yıllar boyunca korumaya devam eder. Duvardan duvara halı kullanmak isterseniz dayanıklı malzeme olan naylon ipliklerden üretilmiş halıları tercih ederek doğru yaparsınız.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.