• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Türkiye’de Halıcılık

19.09.2022

Türk halılarının tarihi genel olarak ikiye ayrılır. Birinci kategori, geometrik motifler ve doğa tasvirleriyle bezenmiş erken dönem Türk halılarıdır; ikinci kategori ise çiçek motifleri ve madalyon amblemleri ile süslenmiş klasik dönem Osmanlı halılarıdır.

Türkiye'de yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri de halı atölyeleridir. Anadolu'nun hemen her yöresinde kendine has süsleme ve renklere sahip halılar bulunur. Bu güzel parçalar nesilden nesile aktarılan bir geleneği yansıtıyor.

Dünya Tarihinin En Eski Halıları

Türk halılarının tarihi, Türklerin Orta Asya'daki göçebe köklerine kadar uzanmaktadır. Halı, göçebe kabilelerde güçlü bir etkiye sahipti. Oldukça sık hareket ettikleri ve çadırlarda yaşadıkları için halı, yere basılmasını kolaylaştıran taşınabilir bir nesneydi.

Önceleri işlevselliği nedeniyle halı kullanılmış, daha sonra çadırlara ve çevreye uyum sağlamak için dekoratif özelliklere sahip olmuştur. En eski halı M.Ö. 400 yıllarına dayanan Pazırık halısıdır. Sibirya'da yapılan arkeolojik kazılarda bulunan bu halının tarihi İskitler dönemine kadar uzanıyor. Bugün Rusya'daki Hermitage Müzesi'nde sergilenmektedir.

Selçuklu Halıları: Anadolu Erken Dönem Halıları

Anadolu Halıları

Bilinen en eski Selçuklu halıları, Alaeddin Camii'ndeki 13. Yüzyıl halılarıdır.

Selçuklu İmparatorluğu dönemi halıları karakteristik olarak mavi ve kırmızı tonları, bazı arabesk motifleri ve kufi yazıları bünyesinde barındırır. Kufi, Arap harflerinin düz ve köşeli çizgilerle kaligrafik bir tasviridir. Selçuklu halılarının kenarlarında ok gibi sivri uçlu ve çengel motifli kufi motiflere rastlanır.

Halıları özel kılan şeylerden biri de Gördes düğümü adı verilen Türk halılarına özgü dokuma yöntemidir. Gördes düğüm, halıları daha sağlam ve dayanıklı kılan çift düğümlü bir dokuma şeklidir.

13. yüzyılda Anadolu'yu ziyaret eden ünlü gezgin Marco Polo, en iyi halıların Sivas ve çevresinde Türkomanya adını verdiği bölgede dokunduğunu kaydetmiştir.

14. yüzyılda bir başka gezgin olan İbn Battuta, Türk halılarını övmüş ve halıların dünyanın bilinen bütün ticaret merkezlerine ihraç edildiğini yazmıştır.

Avrupa Rönesans Sanatında Türk Halıları

Türk halılarının güzelliği Avrupalıların dikkatini çekti. Aristokratların sarayları ve evleri bu halılarla süslenirdi. Göz alıcı halıların sanatsal potansiyeli, Avrupa'nın ünlü ressamlarının ilgisini çekti.

Rönesans ressamları Hans Holbein, Lorenzo Lotto ve Hans Hemling başta olmak üzere birçok ünlü ressam eserlerinde Türk halılarına yer vermiştir.

Avrupalı ​​ressamlar tarafından ünlenen halıların bir kısmı bugün Sultanahmet'teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde (İbrahim Paşa Sarayı) bulunmaktadır.

Osmanlı Halıları

I. Selim döneminde 1515'te Tebriz ve 1517'de Kahire'nin Osmanlılar tarafından alınmasıyla Türk halısının motifleri önemli ölçüde değişti. Anadolu halısının geometrik motifi artık kullanılmamaktadır.

Kahire'den gelen halı ustaları ve Tebriz'den dolayı İran etkisinde kalan Türk halıları karmaşık motiflerle süslenmeye başlamıştır. Klasik dönem Osmanlı halılarının ayırt edici özelliği, saltanatı simgeleyen madalyon amblemlerinin ve çiçek motiflerinin yer almasıdır.

Avrupa Saraylarında Türk Halıları

Konya (Iconium), Kayseri (Cesaria), Uşak (Oushak) ve Bergama'da (Bergama) yapılan halılar uzun yıllar Avrupa hanedanlarının saraylarını süslemiştir. İstanbul'dan Avrupa'ya deniz ticaretini yöneten İtalyan şehir devletleri ve özellikle Venedikliler halı ticaretini karlı bir iş haline getirdiler.

Dolmabahçe Sarayı El Yapımı Hereke Halıları

1850'lerde Sultan Abdülmecid, Topkapı Sarayı'ndan İstanbul Boğazı'nda yaptırdığı Dolmabahçe Sarayı'na taşınmak üzereydi. Yeni saray için en iyi halıların yapılmasını istedi. Bu nedenle Hereke kasabasında büyük ölçekli atölyeler kuruldu.

Dünyanın en yakın dokuma halılarından bazıları Dolmabahçe Sarayı için yapılmıştır. 160 yıllık bu halılar hala sarayın salonlarını ve odalarını süslemektedir. Hereke bölgesi halı sektörünün bir nevi markası haline geldi ve artık halılarıyla tanınıyor.

Günümüz Türk Halıları ve Kilimleri

Halı sektörünün kalbi bugün İstanbul, İzmir ve Kayseri gibi turistik şehirlerde atıyor. En büyük halı atölyeleri ve mağazaları İstanbul'da Kapalıçarşı'da, İzmir'de Efes ve Kuşadası'nda ve Kapadokya bölgesinde Nevşehir ve Kayseri'de bulunmaktadır.

Halı dokumacılığı büyük bir titizlik ve sabır gerektirir ve bu nedenle modern zamanların hızlı tüketimciliğine kurban gitmekte ve halı dokuyabilen kişi sayısı giderek azalmaktadır. Üretim, bu ülkelerdeki daha ucuz işgücü nedeniyle Hindistan ve Çin'e kayıyor.

Günümüzde Hereke ve Uşak (Oushak) halıları az üretildiği için nadir ve pahalıdır. Yünle yapılan geometrik motifli Anadolu halıları daha kolay bulunur ve bu nedenle daha ucuzdur. Doğru halıyı doğru fiyata bulmak özel bir uzmanlık gerektirir.

Otantik Türk Halıları Nerede Bulunur?

Başka bir yazımda İstanbul'da Türk Halısı Nereden Alınır sorusunun cevabını anlattım. İstanbul'da el yapımı Türk halısı satın almak için en ünlü adres Sultanahmet bölgesidir. Ancak, hangisinin doğru mağaza olduğuna karar vermek zor.

Beklentilerinize göre hangi halı mağazasının sizin için doğru yer olduğuna karar vermelisiniz. Elbette bu kararı vermeden önce seçenekleri gözden geçirmeniz gerekiyor.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.