• Şubat Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Şık ve Dekoratif Halı Çeşitleri

05.04.2021

Halı çeşitleri iç dekorasyonun tamamlayıcı ve göz dolduran elemanları arasında yer alır. Mekânın havasını tamamen değiştirmek, canlı ve enerjik bir imaj oluşturmak için iç dekorasyon renkleriyle kontrast renk ya da desenlerde halılar kullanılır. Klasik dekorasyonlarda ise iç mekân renklerini tamamlayan tonlarda ve mekân ile uyumlu desenlerde halılar tercih edilir. Evin boş alanlarında dikkat çeken odak noktaları olarak kullanılan halılar evdeki sıcak ve samimi havayı da zenginleştirir. Yaşam alanlarının kişiye özgü olmasını sağlayan halı çeşitleri dekorasyonda önemli bir rol oynar. Kendi evlerini ya da ofislerini dekore etmekten hoşlanan kişiler halı seçimlerinde oldukça hassas davranırlar. Halının hem kullanışlı ve dayanıklı hem de dekoratif olarak şık ve estetik olması önem taşır. Kişisel zevki yansıtan iç mekanlarda halıların renk uyumunun önemli parçalarından biri olması; mobilyalarla, yer kaplamasıyla, evin genel dokusuyla da aynı havayı taşıması gerekir.

Moretti side çift halı

 

 

Yaşam alanlarının kişiye özgü olmasını sağlayan halı çeşitleri dekorasyonda önemli bir rol oynar. Kendi evlerini ya da ofislerini dekore etmekten hoşlanan kişiler halı seçimlerinde oldukça hassas davranırlar. Halının hem kullanışlı ve dayanıklı hem de dekoratif olarak şık ve estetik olması önem taşır. Kişisel zevki yansıtan iç mekanlarda halıların renk uyumunun önemli parçalarından biri olması; mobilyalarla, yer kaplamasıyla, evin genel dokusuyla da aynı havayı taşıması gerekir.

Moretti turin çift taraflı halı

 

 Yaşam alanlarının kişiye özgü olmasını sağlayan halı çeşitleri dekorasyonda önemli bir rol oynar. Kendi evlerini ya da ofislerini dekore etmekten hoşlanan kişiler halı seçimlerinde oldukça hassas davranırlar. Halının hem kullanışlı ve dayanıklı hem de dekoratif olarak şık ve estetik olması önem taşır. Kişisel zevki yansıtan iç mekanlarda halıların renk uyumunun önemli parçalarından biri olması; mobilyalarla, yer kaplamasıyla, evin genel dokusuyla da aynı havayı taşıması gerekir.

iskandinav halı

 

En Çok Tercih Edilen Halı Çeşitleri Nelerdir?
 

Halı çeşitleri arasında seçim yaparken birkaç kritere dikkat edilir. Bu kriterler arasında en önemlilerinden birisi halının nerede kullanılacağıdır. Halı çeşitleri ve isimleri ile arama yapılırken kullanım yapılacak alanlara göre filtrelendirilir. Kullanım alanından yola çıkarak sınıflandırılan halı çeşitleri şöyledir:

Moretti side halı

Salon Halıları

 Büyük oturma mekanlarında ve salonlarda kullanılan halılar genellikle salonun dekorasyonunu tamamlar. Salonlarda klasik bir iç dekorasyon benimsenmişse halının da ton sür ton renklerinin ve desenlerinin olması beklenir. Salon misafir ağırlanan, evin genel havasını gösteren bir alan olduğu için minimalist olsa bile şıklığından ödün vermeyen bir dekorasyona sahip olması beklenir. Bunun için salon gibi büyük mekanlarda, dekorasyon detaylarına göre desenler içeren el dokuması halılar kullanılır. Çok eski ve çok değerli el dokuması halılar, kimi dekorasyonlarda yere serilmeyip evin büyük duvarında sergilenerek iç mekâna otantik bir hava katar.

moretti turin halı

 

Yolluk Çeşitleri

 
  Halı yolluk çeşitleri olarak isimlendirilen halı tipi; uzun koridorlarda, evin girişinde ya da doldurulması gereken dar alanlar varsa bu bölümlerde kullanılır. Serileceği yere göre çeşitli ölçülerde olur; enleri standart olarak düşünülse de son yıllarda üretimi çoğalan, kesilebilir halılar ile çeşitli enlerde üretimi de mümkündür. Hol ve mutfak gibi alanlarda sıkça kullanılan yolluk çeşitleri, iç mekanlarda yer renklerini birbirine uyumlu hale getirmek için kullanılırken sadece alanı sıcak tutmak için de kullanılabilir. Yollukların ne için kullanıldığına göre kalınlıkları da değişebilir. Yolluk halı modelleri ve desenleri arasında karar verilirken duvar renkleri, koridora gelen ışık oranı gibi detaylara göre karar verilir. Çok dar olmayan, laminant parke kaplı aydınlık koridorlarda özellikle patchwork halı ve yolluk modelleri tercih edilir. Yolluk olarak country stili dekorasyonlarda otantik halı ve kilimler de sıkça kullanılır.

sık ve dekoratif halı

 

Banyo Halıları

 Islak zeminde rahatlıkla kullanılabilen ve suyun etkilemediği halılar, banyo halısı olarak kullanılır. Banyo halısı olarak kullanılan halı modelleri genellikle banyonun genişliğine ve büyüklüğüne göre değişir. Küçük banyoları daha geniş göstermek için çeşitli çaplardaki yuvarlak halı modelleri tercih edilir. Minimalist tek renk halılardan neşeli, rengarenk halılara kadar çeşitli modellerdeki banyo halıları ile evin her yerindeki özgün dokunuş, banyolarda da kendisini gösterir. Banyo halılarının neme dayanıklı, hızlı kuruyan, su ile temas ettiğinde bozulmayan, yıkanabilir, hafif malzemeden üretilmesi önem taşır. Halıların özellikle ıslandığında kayganlaşma gibi bir özelliğinin olmaması gerekir. Banyo halılarının tabanlarının da tutucu bir madde ile kaplanması ve yere tam yapışmasının sağlanması çeşitli kazaları önlemek için şarttır. Banyonun şık tamamlayıcılarından biri olan kaymaz halı 
modellerinden pelüş halı, ortama özgün bir hava katacaktır.

dekoratif halı
 

Çocuk Halısı Çeşitleri

  Çocuk odaları için kullanılan halı modelleri çocukların canlı, neşeli ve aktif oda dekorasyonları ile özdeşleşen desenler ve renklerde olmalıdır. Üzerindeki desenlerle çocukların kendine oyun alanı yaratabileceği oyun halıları da çocuk odası dekorasyonunda tercih edilir. Çocuk halılarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar; halının hızlı temizlenebilmesi, boya, dokuma, lif gibi detaylar açısından insan sağlığına tamamen uygun olması ve uzun tüylü halıların kullanılmamasıdır. 

mood halı

 

Çocukların, büyüklerden daha çok yere düştüğü ve yerde oturduğu düşünülürse halılarının da sık yıkanmaya dayanıklı olması beklenir. Ayrıca dokuması yumuşak ve tüylü halılar, üzerinde vakit geçirecek çocukların ciltlerinin zarar görmesini önler ve daha keyifli vakit geçirmelerini sağlar. Bebek odası antialerjik halı modelleri ve çocuk odası antibakteriyel halı modelleri ebeveynler tarafından tercih edilir. Çocuk odası için antialerjik sertifikaları olan halıların kullanılması gerekir.

Çocuk halısı

 

Mutfak Halısı Modelleri

Mutfak halısı

Mutfak halıları, evlerin en çok kullanılan mekanlarından birisinin zeminine serileceği için öncelikli olarak dayanıklı olmalıdır. Mutfağın genel renk uyumuna göre kontrast ya da aynı tonlarda seçilebilen halıların leke tutmayan özelliğe sahip olması da beklentiler arasındadır. Mutfaklarda genellikle neşeli, canlı bir enerji olması istenir. Bu nedenle mutfağın ana dekorasyon renklerine kontrast yaratacak desen ya da farklı renklerde halılar her zaman daha çok tercih edilir. Geniş mutfaklarda geçirilen zaman çok daha fazla olduğundan zemindeki halı için de değeri yüksek modelleri kullanmak tercih edilebilir. Ancak pratik hayatta, üzerine yemek ya da benzeri leke yapan bir ürün dökülebilme tehlikesine karşın halıların kolaylıkla makineye atılarak yıkanabilmesi gerekir. Yıkanabilir halı modelleri ile sürekli temiz ve parlak bir mutfak halısına sahip olunabilir.

 

Yatak Odası Halıları
 

Yatak odası kişinin tüm günün yorgunluğunu attığı, rahat vakit geçirmek için özel olarak dekore ettiği bir alandır. Buradaki halıların da yorgunluk gideren minimal renklerde, dokularının ise yumuşak ve uzun tüylü olması tercih edilir. Üzerine basıldığında tüm elektriği alan bambu halı modelleri yatak odası için idealdir. Bu tip halıların trafiği daha az olan yerlerde kullanılması gerekir. Bu yüzden yatak odası, misafir odası gibi yerlerde sıkça kullanılır. Yatak odası halıları aynı zamanda antialerjik olmalıdır. Çok uzun tüylü halılar yumuşaklık hissi verebilir ancak uzun tüyler kişiyi rahatsız edebilir. Bu nedenle shaggy halı çeşitleri daha çok tercih edilir. Temizlenmesi ve bakımı da kolay olan shaggy halılar yatak odası, genç odası gibi yaşam alanlarında sıkça kullanılır.

Sık ve dekoratif halı

 

Genç yatak odası için alacağımız halılar ise gençlerin enerjisini yansıtabilecek, odanın mobilyaları ile uyum içerisinde, boyut ve desen olarak da hazırladığımız odaya uygun halılar seçilmelidir.

Ama unutulmamalıdır ki odanın dengesi açısından ton sür ton uyumları her zaman sade ve şık göstermektedir.

 

Balkon Halıları

 Sık ve dekoratif halı

Balkon ya da benzeri bölümler için tercih edilen halılar genellikle dekoratif amaçlı olarak kullanılır. Hava koşulları, aşırı güneş ya da benzeri olaylara karşı dayanıklı halılar dış mekan halısı olarak tercih edilir. Teras, balkon ya da yazlık halısı olarak kullanılan bu tip halıların sık yıkanabilir ve kaymaz nitelikte olması önem taşır.

 

Formlarına Göre Halı Modelleri

 “İhtiyaçlara göre halı çeşitleri nelerdir?” sorusunun yanıtı ihtiyacın ne olduğu ile bağlantılı olarak değişir. Halının üretiminde kullanılan iplik, dokuma sıklığı ve şekli kriter alınarak halı seçimi yapılır. Halıların genellikle birkaç şekli olur: Dikdörtgen halılar, klasik halı modeline sahip olan, büyük iç mekanlarda zemine serilen geniş halılardır.

Banyo ya da antre için daha küçük boyutlardaki dikdörtgen halılar kullanılır. Uzun kenar ve kısa kenar oranı, ½ ya da ⅔ şeklinde olur. Halılarda oval formlar da bulunur. Oldukça postmodern bir yapısı olan oval halılar, daha çok banyoda ya da ufak paspaslar olarak kullanılabilir. Dikdörtgen halıların keskin uçları yumuşatılır ve böylelikle daha yumuşak uçlu, ovale yakın halı şekilleri elde edilebilir.
Ancak bu halının orijinal görünüşünü de bozabilir. Eğer halının üretimi bu şekilde ise çok sivri olmayan minimal mobilyalarla aynı renklerde halı modellerinin özellikle köşeleri yuvarlak hale getirilmiş olanları daha sık kullanılır. Bu halılar, evin içindeki yumuşak havayı ve huzuru çağrıştırır.
Yuvarlak halılar banyo, antre gibi geçiş yerlerinde oldukça sık kullanılır. Kalın iplerden yapılan yuvarlak halılar özellikle banyo için çok kullanışlıdır. Ayrıca, yuvarlak yemek masasının altına da görsel uyum sağlaması için konulabilir. Yolluk şeklinde olan ince uzun halılar, koridor, antre gibi bölgelerde kullanılır. Farklı uzunluk ve enlerde satın alınması mümkündür.
Dekorasyona göre halı seçimi yaparken mekanın genel konseptine uygun halıların seçilmesi gerekir.
 Sık ve dekoratif halı 

 

Modern tarzdaki halılar sadece desen olarak değil, ip boyu, dokuma sıklığı ve püskül uzunluğu gibi detaylar göz önünde bulundurularak seçilir. Minimalist tasarımları ile karakterize olan halılar, genellikle mekan rengine kontrast bir renkte seçilir. Eğer mekanda ağırlıklı olarak kullanılan renge yakın olursa çeşitli aksesuar, aplik ve benzeri süslemeler ile dekorasyonun renkli hale getirilmesi önem taşır.

 Country dekorasyon tarzında kullanılan halılar genellikle geniş ve büyük hacimli mobilyaları tamamlar. Bu tip halılar, dekorasyonun ana tarzını boğmayan kontrast renkli desenlerden oluşur. Mevsimsel olarak kullanılıyorsa sık dokuma uzun tüylü halılar kış için, daha ince halı ya da kilim türündeki ürünler yaz için tercih edilir. Mekanda, eskitme mobilyalar kullanılıyorsa tüm iç dekorasyonun vintage ile döşenmesine gerek olmayabilir. Eskitme mobilyalar genellikle bohem ya da otantik dekorasyonlarda çok sık kullanıldığından, pelüş halı modelleri bile bu tip dekorasyon tarzında rahatlıkla kullanılabilir. Eğer klasik eskitme mobilyalar ve sade tonlamalar kullanılıyorsa düz pastel renkteki halılar mobilyaları ve dekorasyonu ön plana çıkartacaktır. 

Sık ve dekoratif halı 

 

Geleneksel el dokuma halı modellerinde, halının çok kullanılmasının ona değer kazandıracağına dair bir inanış vardır. Buna göre vintage halı modelleri de eskitme görünüm için tıraşlanarak üretilir. Bu tarz halılar ile oluşturulmuş bir zemin dekorasyonu üzerine halı ile uyumlu ahşap, metal ve cam mobilyalar rahatlıkla kullanılabilir.

 

İç Mekana Göre Halı Alırken Nelere Dikkat Edilir?

  Halı alınan mekânın genişliği duvardan duvara tam olarak ölçülmelidir. Bu ölçümden sonra halının, mekân zemininin ne kadarını kaplayacağına dair net bir karar verilmelidir. Duvardan duvara halı alınacaksa alt zeminin görünebileceği hiçbir boşluk kalmayacağı için tüm duvarların ve kolonların göz önünde bulundurulması ve silme ölçülerle alanın tam bir krokisinin çıkarılması gerekir. Böylelikle halının tüm zemini kaplaması sağlanır. Eğer zemin kaplaması laminant parke gibi şık ve gösterişli bir kaplamaysa ve zeminden çok soğuk gelmiyorsa halının duvardan duvara olması önerilmeyebilir. Diğer durumda duvardan duvara açık renk bir halı kullanılıp üzerine ince kilimler ya da bambu halı çeşitleri serilerek dekoratif bir şıklık sağlanabilir.

  Halının kaplayacağı zeminin büyüklüğü tahmini olarak belirlendikten sonra sadece halının görüleceği boş alanların ne kadar olacağı belirlenir. Odanın ölçülerine uygun halı seçmek için istenen boyutlardaki halının uzun ve kısa boylarını tahmini olarak ölçmek yeterli olur. Eğer kare bir halı isteniyorsa her iki boyun eşit olması gerekir. Yuvarlak halı için, halının çapının karesi yeterlidir, halının serileceği bölge kare olarak düşünülür ve ölçü buna göre alınır. Halının serildiği zemin ön plana çıkarılacaksa nötr ve desensiz renkler tercih edilir. Odağın mobilyalar üzerinde olması için gri tonlardaki halılar kullanılır. Eğer halının kullanılacağı mekânın trafiği çoksa ve olası lekelerin saklanması gerekiyorsa düzensiz ve çok renkli desenlerin olduğu halıların kullanılması avantajlı olur.
 Sık ve dekoratif halı
 

 Salonda kullanılan halıların büyük olması sıkça kullanılan bir dekorasyon yöntemidir. Farklılık yaratmak için koltukların altına kadar uzayan halılar yerine daha küçük halılarla mekan daha büyük gösterilebilir. Aynı mekanda birden fazla halı kullanılması durumunda boyutların farklılığı, mekanın büyüklük algısını değiştirebilir. Aynı boyda halılar mekanı daha da küçük gösterecektir. Rahat edilen odalarda sıcak ve rahat atmosfer oluşturmak için sıcak renklerdeki halılar kullanılabilir. Soğuk renkler odayı olduğundan daha büyük gösterir. İç mekanda ev tekstilinde desenli döşenmiş koltuklar ve süslü duvar kağıtları bulunuyorsa sade halı seçmek odanın kalabalık görünümünü azaltır. Tamamen düz renkler kullanıldıysa duvarlarda renkli aksesuarlarla ve desenli bir halıyla canlılık dengesi sağlanır. Kabartmalı görünen halılar da serildiği odaya farklılık verir, ışık oyunları ile halının desenleri ve şekli farklı görünür. Halı kenarından görünen zemin mekânı daha da büyük gösterir. Oda küçükse bu yöntemle daha ferah görünür.

 

Halı Fiyatları ve Temizlik Metotları

  Halı temizliği için belirli dönemlerde elektrikli süpürge ile süpürme işlemi gerçekleştirilir. Bu durumda halının hem üst kısmının hem de ters çevrilerek tabanının süpürülmesi tozların toplanması açısından önem taşır. Halıların daha derin temizlenmesi için kullanılan deterjan ya da benzeri kimyasallar için öncelikle halının temizleme talimatlarının iyi bilinmesi gerekir. Yine de deterjanın tüm halıya uygulanmadan hemen önce küçük bir bölgede denenmesi halıda herhangi bir deformasyon yaratma tehlikesinin olup olmadığına bakmak açısından önem taşır. Halı temizlerken deterjan sonrasında oluşan köpükleri gidermek için son silme işleminde duru su kullanılması ile temizlik tamamlanır.

 Sık ve dekoratif halı
  
Halının temizlenme talimatına göre halı temizleme şirketlerine gönderilmesi ya da yıkama işleminin gerçekleştirilmesi de halının temizlenmesi için uygun olabilir. Makinede yıkanabilen halıların kaymaz tabanları makinede yıkama açısından elverişli değildir. Bunun için talimatlara tekrar göz atmak önem taşır. Ancak, genel olarak makinede yıkanabilen halıların belirli bir derecede sıkma işlemi yapılmadan yıkanması yeterli olur. Bazı elektrik süpürgelerindeki halı yıkama fonksiyonu da halıyı temizlemek için kullanılır ancak halının bu işlem için uygun olup olmadığının tekrar kontrol edilmesi önem taşır. Halı, silerek normal şekilde temizlenebiliyorsa halı şampuanları temizlik işleminde doğrudan kullanılabilir. Halıyı temizlemek için deterjan ılık su dolu bir kovaya belirli ölçüde eklenir. Köpürtme işlemi yapıldıktan sonra yumuşak bir bezle silinerek temizlenebilir.  
 

Halı üzerine dökülen çeşitli yiyecek ve içeceklerin temizlenmesi için halının temizleme talimatlarına uygun deterjanlar kullanılması yeterli olur. Halı temizliği ile ilgili olarak profesyonel çalışan şirketler de oldukça uygun fiyatlı çalışmalar yapmaktadır.
Halı fiyatları, modeline ve türüne göre değişiklik gösterir. Halı fiyatı dokuma esnasında ne kadar sık ilmek atıldığı, ürünün ne kadar eski olduğu gibi kriterlere göre belirlenir. My Home ile uygun fiyatlara şık halılar bulabilir ve evinizi yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz.


 
 

 

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.