• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Şarap Lekesi Halıdan Nasıl Çıkarılır?

21.06.2022

Şarap lekesi halıdan oldukça zor çıkartılan lekelerden biridir. Bu yazımızda halıya dökülen şaraba nasıl müdahale etmeniz gerektiği ve nasıl temizleyeceğiniz konusuna detaylıca değiniyoruz.

Şarap lekesini halıdan çıkarmak amacıyla ilk olarak dökülen şarap kâğıt havlu ile halı dokusundan uzaklaştırılır. Bu sayede halı dokusuna işleyen şarabın daha inatçı bir leke haline gelmesi önlenir. 

Hemen ardından şarap lekesi üzerine bir miktar soğuk su dökülüp, renksiz temiz bir bez ile lekeli bölüm silinmelidir. İşlem sırasında lekenin yayılmasına sebep olacak ovma hareketleri yapmak yerine pansuman yapar gibi dokuyu silmek gerekir. 

Soğuk suyla yapılan işlem ardından rengi bir miktar açılan leke üzerine tuz ve karbonat karışımı dökülerek, karışımın ve aşanın kuruması beklenir. Kuruyan karbonat ve tuz vakum ile halıdan çekilir. 

Sirke ile Şarap Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Halıdan şarap lekesi nasıl çıkar sorusunun diğer bir yanıtı ise sirke kullanarak lekeyi temizlemektir. Bu işlemi gerçekleştirmek amacıyla izlenmesi gereken aşamalar ise şunlardır:

  • Küçük bir kâse içerisine 2 bardak ılık su koyulduktan sonra bir yemek kaşığı beyaz sirke ve bir yemek kaşığı bulaşık deterjanı karıştırılır.
  • Bu karışım kâğıt havlu ile nemi alınana şarap lekesi üzerine dökülür.
  • Lekeli alan sünger aracılığı ile çok yayılma sağlayan (oval) hareketler yapılmadan silinir. 
  • Son olarak temiz ve nemli beyaz bir bez kullanılarak son kez silme işlemi gerçekleştirilir.

Pratik yöntem adımları sayesinde halıda oluşan şarap lekesinden kurtulmak mümkün hale gelir.

İnatçı Şarap Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?

Halıya şarap dökülmesi halinde hemen müdahale yapılırsa, lekenin çıkması daha kolaydır. Ancak dökülen şarap birkaç saat boyunca halı üzerinde kalırsa dokuya daha fazla işler ve inatçı bir hale gelir. Bu durumda soğuk su ve tuz kullanımı ile lekeyi çıkarmak mümkün değildir. İlk adımda kâğıt havlu ile nemi alınmayan ve halıda kuruyan, inatçı şarap lekeleri ancak sıcak su kullanımı ile çıkarılabilir. Aynı zamanda kırmızı şarap lekesi nasıl çıkar sorusunun yanıtı olan sıcak su ile şarap lekesi çıkarma işlemine iliklin aşamalar şu şekildedir:

  • Küçük bir kova içerisinde sıcak su hazırlanır.
  • Su içerisine karbonat ve limon eklenip karışım oluşturulur.
  • Şarap lekesi bulunan alan sıcak su ve karbonatlı karışım ile silinmelidir.
  • İşlem sırasında beyaz bir temizlik bezi renk geçişini önlemek için kullanılır.
  • Sıcak su ile silme işlemi ardından bir beyaz kalıp sabun kullanılarak alan ikinci kez silinmeli ve ıslaklık halı yıkama makinesinin vakumlu fonksiyonundan yararlanılarak çekilmeli, kurumaya bırakılmalıdır. 

İnatçı kırmızı şarap lekelerini çıkarmak için birkaç aşamadan oluşan bu yöntem tercih edilir.

Beyaz Halıdan Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?

Halı temizliği denildiğinde akla gelen en zorlu temizlik işlemleri beyaz renkli halılar konusundadır. Koyu renkli halılar lekeleri daha az yansıtırken, açık renkli ve beyaz renkli halılarda ise lekeler ilk adımda göze çarpar. Beyaz renkli halıların üzerine dökülen kırmızı şarap veya beyaz şarap hoş olmayan görünüme yol açar.

Oluşan lekelerden kurtulmak için ise hidrojen peroksit kullanımı ile lekeyi ağartma tercih edilir. Bu yöntem renkli halılar üzerinden uygulanamaz. Çünkü renk ağartıcı etkisi bulunur. Sadece beyaz halılarda şarap lekesi olan alanın nemi bez ile alındıktan sonra, bir miktar hidrojen peroksit ile leke çıkarılır. İşlem öncesinde halının lekesi küçük bir noktasında ağartma sonucunun ne olacağına dair test yapılması ise alınacak sonucu görmek açısından daha doğru olacaktır. Test ile beyaz renk tonu üzerinden sorunsuz bir ağartma gözlemleniyorsa, leke çıkarma için aynı sistemden yararlanılabilir.

Şarap Lekesini Halıdan Çıkaran Pratik Yöntemler Neler?

Şarap lekesini halıdan çıkarmakta etkili olan en pratik yöntemler hakkında detaylar şöyledir:

  • Halıya kırmızı şarap döküldüğünde, beyaz şarap çare olarak kullanılması tercih edilen bir üründür. Beyaz şarap belirli durumlarda kırmızı şarabı nötralize eder ve lekenin çıkması kolaylaşır. Bu nötralize ardından halıyı silmek leke çıkışını kolaylaştırır.
  • Şarabı bir bez ile kuruladıktan sonra nemi kuvvetli şekilde emen tuzu dökmek ve su ile temas sağlanmadan vakumlu bir sistem ile şarap nemini çekmek, lekenin daha kolay çıkmasını sağlar.

Şarap Lekesinin Halıya Yayılmaması İçin Ne Yapılmalı?

Şarap lekesinin halı üzerinden daha geniş bir alana yayılmasını önlemek için ovalayarak lekeyi temizlemeye çalışmaktan kaçınılmalıdır. Mutlaka önce pansuman yapar gibi şarabın halıda bıraktığı nem alınmalı ardından temizlik yapılmalıdır. Sert ve lekesi diğer alanlara taşma sağlayacak ovma hareketleri bir sünger ile yapılmamalıdır. 

Şarap Lekesini Halıdan Çıkaran Temizlik Malzemeleri Neler?

Şarap lekesini halıdan çıkaran temizlik materyalleri;

  • Karbonat
  • Limon
  • Tuz
  • Renk geçirmeyecek deterjan
  • Beyaz kalıp sabun
  • Soğuk ve ılık suda leke çıkarıcı etkisi bulunan halı şampuanları
  • Köpük formlu kumaş leke çıkarıcıları

Bu ürünler ılık su ile karıştırılarak halıdan şarap lekesini çıkarmak amacıyla kullanılırlar.

Halıdan Şarap Lekesi Çıkarmada Profesyonel Yöntemler

Halıdan şarap lekesini çıkarmak için üst başlıklarda söz ettiğimiz tüm yöntemler evde kullanılır. Beklenmedik bir anda veya bir parti ardından halıda oluşan şarap lekesi, evde pratik yöntemler ile çıkarmayı deneyebilir veya profesyonel bir destek de alabilirsiniz. Profesyonel destek kapsamında ise halı yıkama firmaları tarafından tercih edilen özel leke çıkarıcılar ve endüstri tipi halı yıkama makineleri lekeleri kalıcı şekilde gidermek için kullanılırlar. Özellikle endüstriyel halı yıkama makinelerine eklenebilen toz veya sıvı leke çıkarıcılar ağartmaya neden olmadan ve halı dokusunu, ipliklerini koruyarak lekeleri söker. Profesyonel destekte kullanılan ve halının dokusuna bakım yapan ürünler ile şarap lekesinin çıkması sağlanır. 

Halıdan Şarap Lekesi Çıkarılırken Yapılan Hatalar Neler?

Halıda meydana gelen şarap lekesini çıkarmaya çalışırken yapılan hatalar şöyledir:

  • Lekeli alanı henüz ıslakken ovalayarak silmek ve halıya lekeyi yaymak,
  • Temizlik sırasında sıcak su ve renkli bezleri aynı anda kullanıp, halıya bez renginin geçmesine neden olmak,
  • Şarabın döküldüğü ilk anda müdahale yapmak yerine saatlerce beklemek ve halı dokusunun şarabı iyice emmesine neden olmak, lekeyi ineç hale getirmek,
  • Toz leke çıkarıcı veya tuz, karbonat gibi ürünleri leke üzerine döktükten sonra hemen ovalama işlemine geçmek, ortalama 5 ile 10 dakika ürünleri leke üzerinde bekletmemek,

Tüm bunlar şarap lekesini çıkarmak için uygulanan halı temizliğinde yapılan hatalardır. 

Kırmızı Şarap Lekesini Çıkarmada Talk Pudrası

Talk pudrası sıvıyı absorbe etmek için etkili bir araçtır. Dökülen şarabın nemi alındıktan sonra üzerine lekeyi tamamen kaplayacak şekilde Talk pudrası dökmek ve 5-10 dakika beklemek gerekir. Tozlar lekeyi temizlemeye başlar ve Talk Pudrası 10 dakika ardından silkelenir. Aynı işlem kıyafetlere dökülen şarap için uygulanabilir ve ardından kıyafetler çamaşır makinasında yıkanarak lekelerden kurtulmak mümkündür. 

Kırmızı Şarap Lekesi Maden Suyuyla Çıkar mı?

Kırmızı şarap lekesini maden suyu ile çıkarmak mümkündür. Maden suyu bileşenleri sayesinde halı dokusuna işleme ve lekeyi çıkarmada etkilidir. Dökülen şarabın nemi alındıktan sonra maden suyu doğrudan üzerine dökülmelidir. Ancak işlem sadece açık renk halılar için uygulanmalıdır. Maden suyu dökülen alan beyaz bir bez ile hafif hareketler yaparak temizlenmelidir. İşlem sonunda açık renkli kalıntılar kalır. Bu açık renkli leke kalıntılarını silmek için ise klasik konsantre çamaşır deterjanı ve sıcak su ile leke silinir. 

Şarap Lekesini Halıdan Süt ile Çıkarmak

Süt bildiğimiz gibi kuvvetli bir leke çıkarıcıdır. Özellikle mürekkep, şarap gibi lekeleri çıkarmak amacıyla tercih edilir. Temiz bir bez ile nemi alınan şarap lekeli bölge üzerine doğrudan süt döküp, yavaşça ovarak temizlik yapılmalıdır. Ovam hareketleri lekesiz kısımlara doğru yapılmamalıdır. Tüm lekelerin renk atmaya başladığını ve halı dokusunda ise yumuşama olduğunu gözlemleyebilirsiniz. İşlem ardından halı makine yıkanabilir bir model ise makinede yıkanması değil ise beyaz kalıp sabun ve sünger ile silinmesi önerilir. 

Limon ile Halıdan Şarap Lekesi Çıkarmak

Halıda yer alan beyaz veya kırmızı şarap lekesini limon kullanarak çıkarmak için bir karışım hazırlanması gerekir. Bu karışımın temel malzemeleri ise 2 yemek kaşığı limon, 1 yemek kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı bulaşık deterjanıdır. Hepsi 2 bardak sıcak su ile karıştırılır. Nemi bez ile alınan şarap lekeli alan üzerine karışım doğrudan dökülür ve hafif hareketler ile silinir. Ardından korumaya bırakılır. 

Tüm zor kirler gibi halılardan şarap lekesinin çıkması için de birçok farklı doğal yöntem vardır ve herkes bu yöntemleri kullanır. Evinize davet ettiğiniz misafirler siz davranmasanız bile dikkatsizce davrandıklarında halınızda leke olmasına neden olabilirler.

Bu gibi durumlarda panik yapmadan doğru malzemeyi kullanarak halıya müdahale etmek gerekir. Halınız için tavsiye edilen leke çıkarma malzemesini kullanmadan önce kullanma talimatını tekrar okumalı ve halının üretildiği malzemeye uygun bir leke çıkarıcı kullandığınızdan emin olmalısınız.

Eğer elinizdeki malzemelerden emin olamazsanız dilerseniz halınızdaki şarap lekesinin çıkması için profesyonel halı yıkama firmaları ile de çalışabilirsiniz. Firmalar ile çalışırken dikkat etmeniz gereken husus halınızın özelliklerini onlara doğru bir şekilde aktarmaktır.

Doğal malzemeden üretilmiş halılar ile sentetik malzemeden üretilmiş halılar farklı şekillerde temizlenir ve bu sebeple doğru malzemeyi kullanmak oldukça önemlidir. Evde halı kullanımı ülkemizde oldukça yaygındır ve halının temiz olması hijyen için oldukça önemlidir. Halımızı her zaman temiz ve bakımlı tutmak sağlığımız için de önemlidir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.