• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Oturma Odası İçin En Uygun Halı

05.07.2022

Halılar, nasıl seçileceğini bildiğiniz sürece odalarınız için değerli bir aksesuar olabilir. İşte oturma odanız için bir halı seçmenin ipuçları. Pekala, sadece rahat bir şekilde üzerlerine basmakla kalmaz, aynı zamanda tüm oda ortamınızın genel görünümünü de geliştirebilirsiniz. Ancak, her halı aynı görevi görmeyecektir. Bu yazıda, oturma odanız için bir halı seçmenin arkasındaki sürece bir göz atacağız. Eviniz için en iyi halıyı bulmanıza yardımcı olacak yedi özel ipucunu keşfetmek için yazımızı okumaya devam edin.

1. Dayanıklılık

Oturma odası doğası gereği yaya trafiğinin yoğun olduğu bir odadır, bu nedenle halının dayanıklı olması gerekir. Halının normal aile yaşamınızın yıpranmasına dayanabilmesini sağlamak için, kapsamlı bir aşınma garantisini destekleyen yüksek kaliteli bir malzeme aramalısınız.

En iyi halıyı ararken geriye doğru bükerek kalitesini test edin. Destek görünüyorsa, düşük yoğunluklu halı daha hızlı ezilecektir. Bir halının dayanıklılığı, yoğunluk derecesi, püskül bükümü ve ağırlığı ile ölçülür. Buna ek olarak, kesikli lifler ile hacimli sürekli filament arasındaki farkı unutmayın. İlki kolayca dökülür ve çok fazla süpürme gerektirir.

Çocuklar, evcil hayvanlar ve misafirler arasında, oturma odaları genellikle yüksek trafikli alanlardır. Odanın doğal yıpranmasına ayak uydurmak için dayanıklı bir halı döşemek isteyeceksiniz. Neyse ki, bugün, dayanıklılığı lüks konfor ve stille mükemmel şekilde dengeleyen birçok dayanıklı halı stili seçeneği mevcut. "Aile dostu" ve "evcil hayvan dostu" etiketleri, yeni halınızın trafiğe ve karmaşaya karşı dayanıklı olmasına rağmen yürümesi ve oynaması rahat olduğunun da iyi bir göstergesidir.

2. Malzeme

Oturma odanızda kullanacağınız halı için seçeceğiniz elyaf türü sadece nasıl görüneceğini değil, ne kadar dayanıklı olacağını da etkileyecektir.

İşte bazı örnekler:

  • Polyester

Polyester lekelere karşı dayanıklıdır ve üzerine basıldığında yumuşaklık hissi verir. Temizlemesi daha zordur, dökülür ve uzun sürmez.

  • Üçlü ekstra

Triextra mısır şekerinden elde edilir. Kusursuz leke direncine sahiptir ve esnektir. Daha yeni bir malzemedir ve henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır.

  • Naylon

En dayanıklı lif türü naylondur. Bununla birlikte, düzenli olarak leke tutmaz bir sprey ile bakımı yapılmalıdır.

  • Olefin

Lekelenmeye, küflenmeye ve solmaya karşı dayanıklıdır. Pahalı değildir ama naylon kadar da dayanıklı değildir. Bununla birlikte, oturma odaları için hala oldukça iyi bir seçenektir.

3. Dokuma Stili

Halının yapılış yöntemi, oturma odanızda nasıl görüneceğini belirleyecektir. Kesilmemiş yığınlar ilmeklidir. Kesilmiş yığınlar farklı kategoride değerlendirilir. Diğer bazı seçenekler, değişken yükseklikte birçok döngüye sahip desenli döngülerden oluşur.

Kesilmiş bir yığının bir stili vardır ve pürüzsüz, bükülmüş, dokulu veya tüylü olabilir. Bir ilmek yığını, desenli bir ilmek yoğunluğunu artıran düz bir ilmeğe sahip olabilir.

4. Temizlik

Oturma odası en çok aile bireyleri tarafından kullanıldığı için dökülmeler ve lekeler meydana gelebilir. Kolay temizlenebilen bir halıya sahip olmak bir önceliktir. Oturma odanızı rahatlatacağından ve halıyı temiz tutmaktan endişe duymayacağınız için ömür boyu garantili bir halı düşünün.

Oturma odanızın evcil hayvan tüyleri ve çocukların dağınıklıkları ile dolu olma ihtimali yüksek! Hayatınızı kolaylaştırmak ve oturma odanızın keyfini çıkarmak için daha fazla zamana sahip olmak adına temiz tutması kolay bir halı seçmek isteyeceksiniz. Yeni halınız için aile dostu ve evcil hayvan dostu tanımlamaları arayarak başlayın. Bugünlerde piyasada birçok aile ve evcil hayvan dostu halı seçeneği var, bu da her lekelenmede profesyonel temizlik gerektirmeden oturma odanızın estetiğine uyan güzel bir halı seçeneği bulmayı kolaylaştırıyor.

5. Yumuşaklık

Özellikle çocuklarınız yerde çok zaman geçiriyorsa, halının yumuşaklığı dünyalar kadar fark yaratacaktır. Çoğu halı üreticisi, daha ince liflerden yapılmış yumuşak halılar sunar.

Yumuşaklık, halının altına yerleştirilen bir minder ile sağlanır. Bir alt ped, dayanıklılık ve yumuşaklık arasında bir denge kurabilir ve en iyisini isteyenler için mükemmel bir seçenek haline getirir. Hafızalı köpük halılar bunu sunabilir, bu yüzden bunlara da bir göz atmalısınız.

6. Renk

Halı rengi tamamen özneldir. Renk ve estetik arasında bir miktar ilişki olsa da hangisinin sizin için en iyisi olduğuna en nihayetinde siz karar vereceksiniz. Ancak odanın kullanımı, odadaki aydınlatmalar, evcil hayvanların rengi vb. de halı rengi seçiminizde büyük rol oynayabilir.

Tüm bunlar, ortamınız için mümkün olan en iyi renk tonunu sağlamak için renk seçiminizi bir şekilde değiştirecektir. Cesur renkler eğlencelidir, ancak modası geçmiş olabilir. Nötr renklerin ise asla modası geçmez. Sıcak renkler ile de samimi bir ortam ambiyansı ve konfor yaratabilirsiniz.

Diğer döşeme türleri gibi, oturma odasındaki halılar da nötr renkte harika görünüyor. Nötr bir halı rengine sahip olmak, vurgulu renklerle bir kanepe veya oda dekoruna dikkat çekmenizi sağlar. Düşük tüylü oturma odası halılarıyla, renk sıçraması için patchwork olanlardan bile tercih edebilirsiniz.

Alternatif olarak, daha koyu bir renk veya desenli bir halı seçerek halıyı odanın odak noktası yapabilirsiniz.

7. Karakter & Kültür

En iyi halılardan bazıları, belirli bir bölgeye, belirli bir sanata yakışan belirli desenler, formlar ve renkler ile doğası gereği kültüreldir. Halılar duvarlara asılabilir ve kendi içinde hikâyeler anlatabilir. Sanatsal halılarla ilgileniyorsanız, farklı kaynaklara da göz atabilirsiniz.

Artık bir halı seçmek için yedi ipucu keşfettiğinize göre, oturma odanız için mümkün olan en iyi halıyı bulma yolundasınız. Sadece ailenizin ve arkadaşlarınızın değil, evin kendisinin de keyifle kullanacağı bir halı.

Halılar belirli bir amaca hizmet eder ve bu amaç sizin tarafınızdan belirlenmelidir. Halılar tüm istek ve ihtiyaçları karşılayabilir. İster daha fazla dayanıklılığa veya yumuşaklığa ihtiyacınız olsun, ister nötr renklere veya sanat enstalasyonlarına ihtiyacınız olsun - bunların hepsi doğru halı ile mümkündür.

Duvardan Duvara Halı

Duvardan duvara halı, evinizin tartışmasız en popüler odasında sıcaklık ve rahatlık sağladığı için oturma odanızın zemini için klasik bir seçimdir. Halı, zeminde sizden çok daha fazla zaman geçirebilecek evcil hayvanı veya çocuğu olan aileler için harika bir döşeme seçeneğidir!

Aile odanız için doğru halıyı seçerken dayanıklılık, temizlik kolaylığı, renk ve stil gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Ana Halı Tipi ve Yapım Türleri

Dokuma: Dokuma halı, yüzeye basılmak yerine renklerin ve dekorasyonun dokunduğu, emeği yoğun bir yöntemle yapılır. Üst düzey bir ürün, genellikle yüzde 80 ila 100 yünden yapılır ve iki şekilde gelir: Genellikle kadife kaplamalı ve düz veya dokulu.

Tüfte: Bir diğer adıyla püsküllü halı, daha çeşitli stil seçenekleriyle en popüler türdür. Kesik ve ilmekli tasarımları üreten iğneler kullanılarak hav ipliğinin bir destek kumaşına delinmesiyle yapılır.

Kesik tüylü: Kesik tüylü halıların birçok çeşidi vardır. Bunlar, onları daha yumuşak yapan elyafı ortaya çıkaracak şekilde kesilir ve konforun önemli olduğu evin her yerinde popüler bir seçimdir.

İlmekli: Dayanıklı ve genellikle daha leke tutmaz olduğu için daha pratik halı türü. Lifler küçük ilmekler halinde bükülür ve onlara düşük bir profil verir.

İlginizi çekebilir: Çeşitlerine Göre Halı Temizlik Reçeteleri

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.