• Şubat Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Mutfak için Nasıl Bir Halı Almalıyım

22.09.2021

 

 

Ev içi dizaynında eşyaların daha derli toplu durması için halı önemli bir detaydır. Özellikle ev halkının en çok girip çıktığı yer olan mutfakta, halı değişmez bir aksesuar olarak karşımıza çıkar. Hem kolay temizlenebilen hem de kiri yansıtmayan halılar mutfakta özellikle tercih edilmektedir.

Zamanın ötesinde düşünmek, tasarım harikalarını mutfağınızda görmek en büyük hakkınız. Mutfak için nasıl bir halı almalıyım sorusu elbette hemen hemen herkesin aklından bir kere geçmiştir. Renk, desen, işlev olarak ince eleyip sık dokunulması gereken halı seçiminde belli başlı noktalar elbette vardır. Bu noktaları yazımızda ayrıntısıyla bulabilirsiniz.

 

Evin Yaşam Noktası Mutfak!

 

İşten eve geldiğinizde ya da uzun bir tatilin ardından eve girdiğinizde ilk uğradığınız yer şüphesiz mutfaktır. Mutfak bir evin bel kemiğidir. En keyifli sohbetlerin sofra başında geçirilmesi için hazırlığın merkezidir mutfak. Bu açıdan bir bakıma hem daha çok vakit geçirilir hem de daha çok özen gösterilir.

Mutfak daha hareketli bir alan olarak nitelendirilebilir. Neredeyse her gün yemeğin piştiği, çoğu zaman da yemeklerin yendiği bu ortam için genellikle yemek yapmaya elverişli ürünler kullanılır. Örneğin silinebilir, leke tutmaz duvar ve dolaplar bu aşamada önem taşır. Alanı idareli kullanmak da mutfağı daha kıdemli hale getirir çünkü ev sahibinin hareket alanını genişletir.

Mutfak dekorasyonu söz konusu olduğunda uyum elbette elzemdir ama asıl önemli olan pratik bir şekilde alanı kontrol edebilecek ürünler kullanmaktır. Bulaşık makinesinden, buzdolabına, dolaplardan masaya kadar her şeyin çabuk temizlenebilir ve leke tutmaz olması avantaj sağlar.

Bu aşamada mutfak halısı da başlı başına mihenk taşıdır. Kimi zaman yemek kokusunun etrafı sardığı kimi zaman bir şeylerin yerlere saçıldığı mutfak, halı olmadan çıplak kalacaktır.

Mutfak Dekorasyonunda Halı Neden Önemlidir?

Ayağınızı yere bastığınızda ayağınızın altındaki tabanın yumuşak dokusu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Üstelik bir odanın da uyumunda da halı önemli bir seçenektir. Fakat mutfak söz konusu olduğunda halı başlı başına bir gereksinimdir diyebiliriz. Kaliteli bir halı hem sıcağı depolar hem de soğuğu iletmez. Zamanın çoğunu geçirdiğimiz mutfakta, yere bastığımız betonun ya da parkenin hastalıklara yol açmasını istemeyiz. Bu sebeple en çok vakit harcadığımız yere de en çok özeni göstererek kaliteli bir halı almamız gerekir.

Soğuğu iletmemesi dışında halı oldukça elzem bir aksesuar olarak karşımıza çıkar. Geniş mutfakların prensesi, küçük mutfakların külhanbeyi olan halı her daim göze çarpan ilk şeydir.

Evinizin ambiyansını bütünlük içinde tutmak için mutfak dizaynınıza önem vermek gerekir. Evinizde odanızın dekorasyonu oldukça modern ve pastel renklerde iken gidip şaşaalı bir halı almazsınız. Ahengi göz önünde bulundurarak seçimler yaparsınız. Aynı şey mutfağınız için de geçerlidir. Gri renkte ankastre setiniz ve son model dolaplarınız varken eski tarz dokuma halı mutfağınıza uymaz. Ya da altın işlemeli dolaplarınız ile daha modern renkte ve desende olan halılar bütünlük oluşturmaz. Hem sizin için hem de mutfağınız için en iyisini seçmeniz şarttır.

 

İşlevsel ve Pratik Mutfak Halıları 

 

Halı bir aksesuar olarak kullanılsa da işe yararlılığı açısından da ele alınmalıdır. Bu aşamada halı hakkında detaylı bilgi almak fayda sağlar. Yazının başında belirttiğimiz halı alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinelim. Mutfak halısı tercih ederken dikkat etmeniz gereken detaylar şu şekilde sıralanabilir:

·         Üretim Şekli ve Aşaması

Bir halının el dokuması mı yoksa makine dokuması mı olduğuna bakmak gerekir. Mutfak halısı genellikle makine üretimi tercih edilmekte ve aranılan özellikler daha çok karşılanmaktadır. Fakat küçük halılar için el dokuma ürünler de tercih edilmekte ve genellikle masa altlarında kullanılmaktadır.  İp türünden, ip rengine kadar her detay halının uzun ömürlü olmasında etkendir. Özellikle buhar ve sıcaklığın fazla şekilde bulunduğu mutfakta bunlardan etkilenmeyecek ipten dokunmuş halı, uzun ömürlü olacaktır.

·         Kaydırmaz Olması

Sürekli bir koşuşturmacaya ev sahipliği yapan mutfak ortamında yanıcı ve kesici birçok ürün bulunmaktadır. Yeni pişen bir yemeği tezgâha koyarken, bıçakları çekmeceye yerleştirirken hiç kimsenin konuşmak istemediği riskler söz konusudur. Alt kısmı kaydırmaz maddeyle tamamlanmış bir halı seçmek mutfaktaki kazaların kötü sonuçlanmasını aza indirgeyecektir.

·         Kolay Temizlenebilir Olması

Gelişen teknolojiyle birlikte kolay temizlenebilir, tüylerini salmayan halılar üretilmiştir. Bu halıların en güzel özelliği mutfakla tam bir uyum içerisinde hijyen standartlarını karşılamasıdır.

·         Leke Tutmaması

Leke tutmayan iplerden üretilen halılardan edinmek özellikle mutfak için mükemmel bir seçimdir. Sürekli dökülen yemek, su, çay gibi ürünlerin halıda leke bırakmaması son derece kurtarıcı olacaktır.

·         Ortama Uyum Sağlayacak Boyut ve Renklerde Olması

Mutfağınızın boyutuna göre halı seçmek mutfağı hem bir bütün halinde gösterecek hem de toz oluşmasını geciktirecektir. Renklerin mutfaktaki dolap, çekmece gibi uyumlu renklerde olması ortamın boğucu olmamasını engelleyecektir.

 

 

Mutfak İçin Halı Çeşitleri

Hem eğlenceli hem de işlevsel yoğunluğu fazla olan halıyı seçmek istersiniz. Önceden oldukça kısıtlı olan bu sektör artık oldukça kendini aşmış ve her ihtiyaca uygun halılar sektöre girmiştir. Mutfakta kullanım için en çok tercih edilen modelleri inceleyelim:

1. Düz ve Tek Renk:

Sadeliğin en nadide seçim olduğunu bilen kişilerin tercihi olan tarzdır. Mutfağın işlevselliğini ön plana çıkarmak isteyen kişiler tarafından oldukça tercih edilir.

 2. Geometrik Desenli:

Modern tarzda yükselen değer olan geometrik desenler halı sektöründe de yerini almıştır. Masaya uyumlu olarak seçilen bu halı tarzı birçok kişinin seçimidir.

 3. Geometrik Şekilli:

Son yılların trendi haline gelen her şeyin geometrik şekilde yansıtılması halılara yeni bir tarz getirmiştir. Özellikle kare, oval ve kalp şeklinde ürünlerin gözde olduğu bu tarz genellikle bohem tarzı sevenlerin tercihidir.

 4. Püsküllü:

Genellikle daha çok kilim tarzı sevenlerin tercih ettiği halı modeli daha renkli ve ince kumaştan olmaktadır.

5. Etnik Desenli:

Otantik tarzı sevenlerin bir numaralı tercihi etnik desenli halılar her dönemin vazgeçilmez modasıdır.

6. Yumoş veya Post:

Son zamanlarda üretimi artan ve bastığı yerdeki dokunun pürüzsüz olmasından hoşlananların tercihi bu halı çeşidi renkli mutfaklara oldukça uyumludur.

7. Çift Taraflı:

Yapılan araştırmalara göre özellikle zamanı kısıtlı olan çalışanların ya da temizliği sık yapamayanların tercih ettiği bu halı çeşidi aynı model olabildiği gibi iki yüzü farklı desende de olabilmektedir.

8. Özel Tasarım:

Sanatçıların eserlerinden ya da grafikerlerin özel kaleminden ürünlerin yer aldığı bu grup oldukça revaçtadır. Farklılığı mutfağına taşımak isteyenler için birebir tarzdır.

 Modeller oldukça kararsız kalmanıza sebep olsa da mutfağınıza uyacağınıza emin olduğunuz modellerden yana karar kılmalısınız. Çeşit fazlalığı insana kolaylık sağlar bu yüzden uyum sağlayacağını düşündüğünüz bütün modellere bakmalısınız. Fakat aynı zamanda sizin için kolaylık sağlayacak modellere de göz atmalısınız. Mutfağınızda hangi amaçla kullanacağınıza örneğin balkona giriş kısmında mı yoksa mutfak masasının altına mı sereceğinize karar verdikten sonra arayışınızı yapmalısınız. En kaliteli ve eğlenceli mutfak halısı modelleri için My Home’a uğramayı unutmayınız. 

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.