• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Mürekkep Lekesi Olan Halı Nasıl Temizlenir?

19.09.2022

Halı temizliği hayatımızdaki en önemli konulardan biridir. Çünkü halılar ile sürekli temas halinde oluruz. Halılar eğer düzenli olarak temizlenmez ve bakımı yapılmazsa kirlenirler ve bir süre sonra bakteri oluşturmaya başlarlar.

Halının üzerinde leke bırakabilecek birçok madde vardır. Bu maddelerden en zor çıkanlardan biri de mürekkep lekesidir. Mürekkep hokkasından dökülme ya da mürekkep kaleminden damlama ile halımızda mürekkep lekesi meydana gelebilir.

Mürekkep lekesi herkesi korkutsa da temizlemenin pratik olan yolları da vardır. Halımızda mürekkep lekesi olduğunda uygulayabileceğimiz özel bir karışım vardır. Mısır nişastasından bir miktar kullanarak taze sütle karıştırın. Sonrasında bu karışımı mürekkep lekesinin üzerine sürün.

Karışım lekenin üzerinde kuruyacaktır. Kuruduğundan emin olduktan sonra elektrik süpürgenizi kullanarak karışımı çekin. Karışım çıktıktan sonra da ılık olan sabunlu su ile nazik bir biçimde bölgeyi silin. Bu şekilde halıdaki mürekkep lekesinden kurtulabilirsiniz.

Halıda oluşan lekeler can sıkıcıdır ama en çok rahatsız eden lekelerin başında da mürekkep lekesi gelir. Mürekkep döküldüğünde kurumadan müdahale ederseniz çıkarma şansınız daha yüksek olur.

Halınızdaki mürekkep lekesine müdahale etmeden önce halınızın malzemesinin cinsi de önemlidir. Halınız sentetik malzemeden mi üretilmiş yoksa doğal malzemeler mi kullanılmış önleminizi buna göre alırsınız.

Duvardan duvara kullanılan halılar genel olarak sentetik olurlar. Kilim tarzı halı kullanıyorsanız eğer etiket kısmında üretildiği malzemesi yazar.

Halı Temizliğinde Ne Kullanılır?

Halınız üzerine mürekkep dökülürse ve siz bir solüsyon hazırlayarak temizleyecekseniz öncelikle halınızın hangi malzemeden üretildiğine bakmanız gerekir. Halınız doğal liften üretilmişse ve kimyasal madde kullanırsanız halınıza zarar verirsiniz.

Bu gibi durumları önlemek için öncelikle halıda test bölge kullanarak solüsyonu deneyebilirsiniz. Halınıza nemli bir bez tuttuğunuzda renk geçimi yapıyorsa eğer solüsyonu uygularsanız da büyük ihtimalle renginde solma olacaktır.

Halınızdaki renkler solmaz renkler ise ve kaliteli malzeme kullanıldıysa mürekkep lekesini çıkarmak için solüsyon kullanabilirsiniz. Eğer halınızın malzemesinden emin değilseniz bu durumda halı yıkama firmaları ile görüşmek sizin için daha faydalı olur.

Halınıza mürekkep döküldüğünde anında müdahale etmek önemlidir. Kuruması için beklemeden müdahale ettiğinizde lekeyi daha kolay çıkarabilirsiniz. Çok fazla sıcak su kullanmamanız gerekir ve müdahale ettiğiniz bölgeyi minimumda tutmanız gerekir.

Yoğun miktarda mürekkep döküldüyse öncelikle bir peçete yardımıyla tampon yaparak mürekkebi emdirebilirsiniz. Mürekkebin yoğunluğunu aldıktan sonra çamaşır suyu içermeyen bir çamaşır deterjanını kullanarak mürekkep dökülen bölgeye tampon yaparak bastırın.

Bu işlem sırasında ovalama yapmamalısınız. Eğer ovalarsanız mürekkep halınıza daha çok bulaşmış olur. Deterjanla tampon sonrası ılık su kullanarak durulama aşamasına geçin. Burada kullandığınız su miktarı da oldukça az olmalıdır. Dilerseniz direkt su teması yerine suyu süngerle de kullanabilirsiniz. İşlemler nazik bir biçimde gerçekleştirilmeli ve dikkatli olunmalıdır.

Halı Temizliğinde Püf Noktalar

Halınıza dökülen mürekkebi temizledikten sonra nemli kalan bölge için de yine peçete kullanarak nemini alabilirsiniz. Tüm işlemlere rağmen eğer halınızda leke kaldıysa dilerseniz halı yıkamayı profesyonel şekilde gerçekleştiren firmalar ile çalışabilirsiniz.

Halılar evimizin dekorasyonu için en önemli parçalar olduğundan dolayı temizlikleri de hem görünüş hem de sağlığımız için önemlidir. Evimizde en çok kirlenebilecek olan eşyalardan biri de halılarımızdır. Evcil hayvanımız varsa onun tüyleri dökülür, eve ayakkabılarımızı çıkarıp girsek de çoraplarımız gün boyunca ayakkabıların içinde olduğu için illaki toz taşıma olur. Halı yıkama bu sebeple oldukça önemlidir.

Öncelikle halınızı haftada bir defa kesinlikle süpürmeli ya da silmelisiniz. Sonrasında ayda bir defa halımızda tüyler uzunsa tüylerin dip kısmından başlamak suretiyle fırçalamamız gerekir. Kendi temizliğimiz haricinde senede bir defa da olsa halı yıkama firmalarını kullanmak hijyen için doğru bir tercih olur.

Halınızı temiz tutmanız evinizde hijyenik bir ortam oluşmasını sağlar. Halınız ne kadar kaliteli malzemeden üretilirse üretilsin eğer temizliği ve bakımı düzgün yapılmazsa bir süre sonra yıpranacaktır. Bunun önüne geçmek için bakımını düzenli olarak sağlamalıyız.

Temiz kullandığınız halıyı seneler boyunca aynı verimle kullanmaya devam edebilirsiniz. Mürekkep lekesi gibi inatçı bir leke olursa evinizde kendiniz temizlemeyi deneyebilir sonrasında dilerseniz yine halı yıkama firmalarını kullanabilirsiniz. Evimizin her zaman temiz kalması için bu gereklidir.

Halı Temizliği Evde Nasıl Yapılır?

Halınızı evde kendiniz temizlerken öncelikle kullanma talimatındaki tavsiyelere uymanız gerekir. Ne cins bir halınız var, nasıl dokunmuş ve ne tarz yün kullanılmış bunlar önemlidir.

Eğer halınızı halı yıkama firmasına verecekseniz öncelikle halınızın özelliklerini onlara da bildirmeniz gerekir. Yün halı ile ipek halının temizlenme yöntemleri farklı olur.

İlk olarak halınızı döverek silkelememek gerekir. Güneşe maruz bırakmamak ve rutubetli ortamda bırakmamak halınızı uzun yıllar boyunca kullanmanızı sağlar. Evcil hayvanınız varsa eğer halınızın üzerine tuvaletini yapmamasına çok dikkat etmeniz gerekir.

Çünkü evcil hayvan dışkıları asitli olur ve bu gibi maddeler halınıza zarar verebilir. Halınızın üzerinde mürekkep lekesi gibi bir leke oluştuysa hızlı bir şekilde müdahale etmek önemlidir.

Halınıza eğer sıvı bir madde döküldüyse ve leke bırakabilirse vakit kaybetmeden peçete yardımıyla tampon uygulayarak maddeyi halıdan alın. Katı olan bir madde döküldüyse de yemek kaşığı kullanarak halının üzerinden alabilirsiniz.

Leke kurumuşsa eğer ve leke çıkarıcı kullanacaksanız önce halınızın görünmeyen bir kısmında bu çıkarıcıyı test edin sonra bölgeye uygulayın. Alkol, çay, kimyasal madde dökülürse direkt olarak halı yıkama firmalarını kullanabilirsiniz.

Halınızı saklamak istiyorsanız katlama yapmayın ve rulo haline getirerek saklayın. Dikey değil yatay bir şekilde saklamanız daha doğru olur. Halınızı mobilyaların altında kullanıyorsanız eşyaların yerini aralıklarla değiştirmek faydalı bir işlem olur.

Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halınızı doğru biçimde kullanmak ve bakımını yapmak oldukça önemlidir. Halıdan mürekkep nasıl çıkar konusunda profesyonel yardım da alabilir ya da halınızın cinsine göre özel karışımlar uygulayabilirsiniz.

Evde halınızı süpürecekken yalnızca elektrikli süpürge kullanmanız gerekir. Süpürme işlemi sonrası yüzeyin parladığından ve tüm tozların gittiğinden emin olun. Süpürme işlemi halının dokunması ne yönde yapıldıysa o yöne doğru yapılmalıdır.

Bu şekilde halının liflerinin ve yapısının zarar görmesinin önüne geçilmiş olur. Eğer temizlik için halı şampuanı kullanacaksanız ağartıcı madde ve kimyasal madde içermemesine dikkat etmelisiniz.

Halı şampuanını kullanmadan yine halınızın görünmeyen tarafında denerseniz malzemeden emin olmuş olursunuz. Şampuan kullanırken fazla su kullanmamaya ve halıyı çok fazla ıslatmamaya çalışmanız faydalı olur. Şampuan köpüğü ile temizlik yapmak halınızın çok fazla ıslanmasından daha iyidir.

Fırçalamak istiyorsanız kesinlikle sert fırça kullanmamanız gerekir. Orta sertlikte bir fırça kullanarak hafifçe fırçalayabilirsiniz. Eğer çok sert fırçalarsanız tüylere zarar verebilirsiniz ya da kopma gerçekleşebilir.

Eğer mürekkep lekesi gibi zor lekeleri çıkarmak istiyorsanız öncelikle kullanacağınız malzemenin doğru malzeme olduğundan emin olun. Lekeleri üzerine tampon yaparak temizlemeniz gerekir. Ovalama gibi işlemler lekelerin daha çok yayılmasına neden olurlar.

Temizlikten sonra havlu ile halınızda olan ıslaklığı alabilir ve daha kolay kurumasını sağlayabilirsiniz. Halıların temizliği kadar havalandırması da oldukça önemlidir. Düzenli olarak havalandırın.

Halı Temizliği Pratik Bilgiler

Halınızı temizlemek istediğinizde eğer yanlış müdahalede bulunduysanız zarar verebilirsiniz. Bunu önlemek adına doğru malzeme kullandığınızdan emin olmadan halınıza bir madde sürmemelisiniz.

Her zaman doğal maddeler kullanmak risk almanızı önler. Doğal malzemelerden biri olan karbonat ile halınızın hijyen olmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bu malzemeleri kullanmadan önce halınızı satın aldığınız yerle konuşarak onlardan bilgi alabilir talimatlara uyabilirsiniz.

Evde temizlik için halınızı yıkamak yerine silmek daha faydalı olur. Halıyı tamamen yıkarsanız kurumasını doğru şekilde sağlayamayabilirsiniz. Nemli bir bez ve çamaşır deterjanı ile hafif bir şekilde halınızı silmek hijyeni sağlamanıza yardımcı olur.

Tozların ortadan kaybolması için en işe yarayan alet elektrik süpürgesidir. Fakat süpürge sadece üst kısımdaki tozları alır. Eğer halınız için özel olarak derin bölgelere ulaşan bir süpürge başlığı varsa muhakkak bunu kullanmalısınız. Süpürme işlemi hem üst hem de derinde bittiğinde halınızı silebilirsiniz.

Halınız el dokumasıysa ya da yünse çamaşır deterjanı kullanmamak daha iyi olur. Arap sabunu bu iş için önerilir.

Halı Temizleme Yöntemleri

Halınızı doğal yöntemlerle temizlemek istiyorsanız karbonat kullanabilirsiniz. Halınızın üstüne gece yatmadan karbonat serperseniz sabaha kadar bakteriler ölecektir.

Ertesi gün Arap sabunu ile ıslattığınız bezle silerek temizliğinizi tamamlayabilirsiniz. Silme işlemi sırasında halıyı fazla ıslatmamalısınız. Ne kadar kuru kalırsa o kadar iyidir. Mikrofiber bezler halı silmek için ideal ürünlerdir çünkü ıslaklığı üzerinde tutmazlar.

Fırça kullanacaksanız yumuşak seçmeli ve kullanırken dikkatli olmalısınız. Leke varsa eğer ilk olarak lekeleri çıkarmalı sonra lekesiz halıyı silmelisiniz. Halının üzerinde leke varken silerseniz sizin için daha zor olur. Silme işlemi sırasında oval şekilde hareket ederseniz tozlara daha hızlı şekilde ulaşırsınız.

Halınızı hangi yöntemle temizlerseniz temizleyin öncelikle elinizde eldiven olması gerekir. Deterjan kullanarak yıkayacaksanız durulama sonrasında halıda asla deterjan kalmamalıdır. Halınızı kuruturken güneş görmeyen bir alanda sermeniz gerekir. Güneş ışınları halınızı yıpratır.

Halınıza ıslakken basmamalısınız ve kuruduğundan emin olmalısınız. Yoksa koku yapabilir ve bakteri oluşumu daha çok artabilir. Hijyenik bir kullanım için düzenli temizlenmelidir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.