• Şubat Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Kaliteli Halı Nasıl Olmalı

27.09.2021

 

Kaliteli bir halının özellikleri nelerdir? Peki, halı seçiminde hangi kriterleri dikkate almanız gerekiyor?

Kaliteli halı, ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayan, hem bakarken hem de kullanırken sizi mutlu edecek tarzdaki bir halıdır. Ancak halının kalitesini belirleyen iplik cinsi, dokuma yoğunluğu ve yükseklik gibi teknik ayrıntılar vardır.

Halıların kalitesini sahip oldukları niteliklere bakarak anlamak mümkündür. Kaliteli halı, içerdiği malzemeler göz önünde bulundurularak daha iyi anlaşılabilir. İçinde yoğun malzemeler bulunan ve dokuları birbirine sıkıca bağlı olan yüzey ağırlığı yüksek halılar daha kalitelidir.

Her halının belirli özellikleri vardır.  Halıların belirli bir oda için tasarlanmış olması tarzını da belirler. Genelde mutfak ve koridorlar için genellikle sentetik halılar tercih edilirken, oturma odası için yün halıların tercih edildiğini görebilirsiniz. Kaliteli olduğunu anlamak için yüzeye ve tabana yakından bakmak gerekir.

Gevşek bağlanmış iplikler, halının kaliteli olmadığı anlamına gelir.  Yüzeyinin alt tabana sağlam bir şekilde bağlanması kaliteyi de ön plana çıkarıyor. Her oda için farklı halı çeşitleri ve tasarımlarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu nedenle odanızın özelliklerine ve boyutuna göre halı satın almanız gerekiyor. Bunların dışında bir seçim yapmak halıdan istediğiniz performansı almanızı engelleyebilir.

 

Kaliteli Halı Nasıl Seçilir?

Halı dokuma sıklığı arttıkça, yeni görünme oranı da artar. Halı dokuma sıklığını kontrol etmenin en etkili yolu, halının arka kısmını katlayarak katlandığı yerde bulunan ipliklerin gerginliğini tespit etmektir. Çok fazla aşınma ve dokumada seyrelme görüyorsanız, bu halının satın alınması doğru olmayabilir.

Bazı durumlarda hav yüksekliği, halı yoğunluğu ve yüzey ağırlığıyla karıştırılabilir. Halıların yüzey ağırlığının ve hav yüksekliğinin çok fazla olması durumunda söz konusu halılar yeterli yoğunluğa ya da dayanıklılığa sahip olmayabilir.

Hav yüksekliği fazla olduğunda halılar daha lüks bir görünüm kazanır. Buna rağmen hav yüksekliğinin artması, kullanımın çok fazla olduğu alanlarda halının paspaslanma eğilimini de artırır.

İki farklı halının yüzey ağırlığı aynı olsa bile, performans ve kaliteleri çok farklı olabilir. Kaliteli halı, aynı zamanda üzerindeki kalite belgelerinden de kolayca tespit edilebilir.

Halıların yüzey ağırlıkları, çoğu kişinin halı seçerken ilk bakması gereken noktalardan biridir. Halının yüzey ağırlığı, kullanılan malzemenin sağlam olduğunu, dolayısıyla halının uzun ömürlü olduğunu anlamamızı sağlayabilir.

Kaliteli halı seçimi için bir diğer önemli kriter de kullanılan iplik türüdür. Farklı ipliklerin karakteristik özellikleri de birbirinden farklıdır. Sentetik halılarda genel olarak kullanılan naylon, polyester ve olefin gibi iplik çeşitlerinin kullanıldığı görülüyor. Doğal, el yapımı olarak nitelendirilen halılarda ise ipek, yün ve sisal iplikleri kullanılır. Bu malzemeler ise genel olarak halının özelliklerini ve kalitesini belirleyen temel faktörlerdir.

Halı alırken veya kalitesini anlamaya çalışırken dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de garanti belgesidir. Hiç kimsenin kalitesiz bir ürünü garanti etmediğini unutmamalısınız. Bu basit yöntemin günümüzde her zaman işe yaradığı görülüyor.

Halının stili de performansını etkileyebilir. Bu yüzden mutfak halısını oturma odası için kullanmak uygun olmayabilir. Çünkü halılar genellikle belirli alanlar için tasarlanıyor. Bu noktada halı seçerken göstereceğiniz özen, halınızdan maksimum verim almanıza yardımcı olabilir.

Kaliteli Halı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Halılar, yaşam alanlarınızda kişiliğinizi gösteren en belirgin araçlardır. Mekânlarınızda halı seçiminde size yol gösterecek bazı ana parçalar vardır. Halı seçimi yaparken evinizdeki mobilyaların, perdelerin, duvarlarınızın boyasını ve aksesuarların renklerini göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca, halıyı kullanacağınız yerden başlayarak çevredeki aksesuar ve mobilyalar için uyumlu bir tercih yapmaya çalışmalısınız.

Her şeyden önce, hangi oda için ve hangi boyutlarda bir halıya ihtiyacınız olduğunu tespit etmeniz gerekiyor. Halı seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken çok farklı kriterler olabiliyor. Örneğin, tasarım, boyut, renkler, dokuma şekli, alerjik olup olmaması gibi birçok faktör halı seçimini etkiliyor. Bun faktörler halının kalitesini artırabilir veya düşürebilir. Yine de bu kriterlere uygun kaliteli birçok halı modeli bulabilirsiniz.

Konu renk seçimine geldiğinde ise sahip olduğunuz zemin ve mobilyalarla uyum birinci önceliğiniz olmalıdır. Hangi parçayı vurgulamak istediğinize bağlı olarak renk ve kontrastı ayarlayabilirsiniz. Bu yöntemle, doğru halıyı kendi renk ve desen zevkinize göre de belirleyebilirsiniz. Bazı durumlarda ise bu konuda profesyonel yardım almak da etkili bir çözüm olabiliyor.

Halı showroomlarındaki aydınlatmalar evinizdekinden çok farklı ve daha güçlüdür. Buralardaki spotlar halıların daha güzel görünmesini sağlar. Aydınlatma farklılığından dolayı halılar iki farklı mekânda çok farklı görülebiliyor.  Bu nedenle, halının ev ortamındaki görünümünü de dikkate almanız gerekiyor.

Halılardaki kir, toz ve lekeyi gizlemek için de aydınlatmanın önemli bir faktör olduğunu unutmamak gerekiyor. Ayrıca leke ve kiri gizlemek için desenler de çok önemlidir. Büyük desenli halılarda kir daha çok görülür. Öte yandan, renkli ve karmaşık düzensiz bir halınız varsa, kir ve lekeyi görmeniz pek mümkün değildir.

Evde yoğun kullanılan alanlar için halı seçimi de oldukça önemli bir noktadır. Zemininizi aşınma, leke tutma ve solmaya karşı koruyacak kadar dayanıklı bir halı seçimi çok önemlidir. Bu özellikleri de mutkaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Seçeceğiniz halının toza, kire, ezilmeye ve renk solmasına karşı dayanıklı olması gerekir.

Tüm bunlara ek olarak antika halı tercihi de oldukça önemlidir. Her eski halıyı antika saymak yanlış olur. Eski bir halının antika olabilmesi için yaşı dışında pek çok özelliğinin bulunması gerekiyor. Eski bir halının değerinde rol oynayan faktörler arasında halının yaşı ve konumu, halının deseni ve rengi, halının nadir bulunabilmesi ve halının boyutu ön plandadır.

Hangi Oda İçin Ne Tür Halı Tercih Edilmelidir?

Doğru halıyı seçimi, halınızı hangi odaya ve hangi alana yerleştirmek istediğinize göre değişir. Örneğin, evinizin salonu için dikkat çekici ve sofistike bir halı tercih edebilirsiniz.

Diğer yandan salon veya diğer odalarınız için küçük kilimler seçmek de iyi bir fikir olabilir.  Bunları kullanarak zemininizde açık alan bırakabilir ve ev tarzınızın da güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.

Oturma odanız için istediğiniz renk, desen, boyut ve dokuya sahip halılar seçebilirsiniz. Daha sempatik bir mekân istiyorsanız, tüylü halıları tercih edebilirsiniz. Hijyenik nedenlerden dolayı çocuk odalarında uzun tüylü halılar kullanmamanız gerekiyor. Bunun yerine, anti bakteriyel, anti alerjik ve kaymaz özelliklere sahip olanları tercih etmelisiniz.

Evinizin havasını büyük ölçüde etkileyecek olan halınızı seçerken duvar rengini, perdeleri, zemin kaplama malzemesini ve rengini, mobilyalarınızı, odanızın büyüklüğünü, odadaki ışık miktarını ve halının sıklığını göz önünde bulundurmalısınız. Bu unsurlarla uyumlu kaliteli bir halı ile evinizde renk ve dekor bütünlüğünü sağlayabilir.

Krem, bej ve toprak tonlarında bir halı ile daha doğal bir arka plan oluşturabilirsiniz. Açık renkler odanızı daha geniş gösterir.  Samimi bir ortam sağlamak istiyorsanız veya küçük çocuğunuz varsa koyu tonları deneyebilirsiniz.

Kaliteli halı seçiminde halının desen ve dokusu, evinizin dekorasyon bütünlüğü için renkler kadar önemlidir. Bu nedenle kendi zevkinize uygun benzersiz bir halı tercih etmeye özen göstermelisiniz. Kaliteli halı ile ilgili artık yeterli bilgiye sahip olduğunuza göre, hemen bir halı mağazasını ziyaret ederek en doğru halıyı seçmemin tam zamanı!

 

 

 

 

 

 

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.