• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

İç Mimar Profesyonelliğinde Evinizi Dekore Edin!

19.09.2022

İster evinizi yeniliyor olun ister profesyonel bir iç mimar olmak isteyin, işte başlamanıza yardımcı olacak ipuçları ve iç tasarım temellerini bugünkü yazımızda ele aldık. Renk şemalarından halılara kadar, aynı anda hepsini birden düşünürseniz, iç tasarım dünyası bunaltıcı gelmeye başlayabilir. Neyse ki, kendi evinizi baştan yaratmak istiyor olun, başlamanız için harika bir yer olan birkaç iç tasarım ilkesi var.

İç Tasarım Nedir?

İç tasarım, mimari ve mekân planlamasına odaklanan, ev iç mekânları ve işletmeler için uyumlu ve estetik açıdan hoş tasarımlar yaratan bir meslektir. Profesyonel iç mimarlar, üniversitelerin dört yıllık iç mimarlık bölümünden mezun olarak hizmet eder.

İç Mekân Tasarımının Temelleri: 3 Tasarım İlkesi

Temel iç tasarım ilkeleri, ister konut ister ticari olsun, bir bina içindeki bir mekânın iç kısmındaki dekorasyon katmanıdır.

İç mekân tasarımının tüm amacı, içinde yaşayan bireylerin ihtiyaçlarına cevap veren, kişiliklerini iyi tasarım, mekân ve işlevsellik ile yansıtan bir oda veya odalar yaratmaktır.

İyi planlanmış ve iyi tasarlanmış bir iç tasarım şeması sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda yaşam kalitenizi de iyileştirmelidir.

İç tasarım karmaşık ve son derece kişisel bir süreçtir, ancak başlamak için yapabileceğiniz birkaç önemli şey var.

Öncelikle iç mekânınız için bir temaya karar vermelisiniz; bu, birçok şeyden ilham alabilir - bir sanat eserinde kullanılan belirli bir renk paleti, özellikle sevdiğiniz belirli bir döneme ait bir mobilya parçası veya Pinterest'te sanal bir ruh hali panosu oluşturarak sıfırdan başlayabilirsiniz. Tercih ettiğiniz renk düzenini ve stili belirledikten sonra, tasarımınızın geri kalanını bilgilendirmek için bunu kullanabilirsiniz.

Bir alanı ev gibi hissettirmek ve orada yaşayan insanların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak ve alanın günlük yaşam için pratik ve tamamen işlevsel olduğundan emin olmakla ilgilidir. Pratik özellikler karşılandığında, odanın güzel görünmesini ve orada yaşayanların zevklerine göre tasarlanmasını sağlamanız gerekir

Tasarımlarınıza başlarken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç temel iç tasarım bilgisi vardır:

Stil. Başlangıçta bir iç tasarım stili seçmek, alanınızı uyumlu ve odaklı tutmanıza yardımcı olacaktır. Retro, şık, yüzyıl ortası modern, endüstriyel, İskandinav veya çiftlik evi gibi aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda dekorasyon stili vardır ve bunların çoğu kendi benzersiz tasarım öğeleri, renk şemaları veya renk paletleri, pencere uygulamaları ile birlikte gelir. Kat planları ve hatta duvar sanatı stilleri de... Şu anda hangi tasarım trendlerinin popüler olduğu da dâhil olmak üzere birkaç farklı stille tanışın ve hangi stilleri ve dekorasyon fikirlerini beğendiğinizi öğrenin.

Odak noktası. Her odanın bir odak noktası olmalıdır: Bir sanat eseri, bir şömine veya hoş bir kanepe gibi, izleyicilerin dikkatini çeken ilginç veya güzel bir parça. Burada aşırıya kaçmamaya dikkat edin: Bir yaşam alanında çok fazla odak noktanız varsa, aşırı güçlü ve odaklanmamış hissetmeye başlayacaktır.

Denge. Evinizdeki tüm odalarda dengeyi sağlamak için kullandığınız mobilyalarınızın ve küçük dekorasyon ürünlerinizin görsel ağırlığını eşit ve uygun bir şekilde dağıtmanız gerekir. Ölçek (büyük ve küçük öğeler), doku (sert ve yumuşak öğeler) ve konumu (yüksek, göz hizasında ve alçak yerleştirme ve sola ve sağa yerleştirme) düşünün. Tek bir alanda ince kontrastlara dikkat ederseniz, eksiksiz ve dengeli hissettiren odalar yaratabilirsiniz.

İç Tasarım İpuçları

Oturma odaları ve sehpaların dünyasına girmeye hazır mısınız? Bir sonraki iç tasarım projenize başlamanıza yardımcı olacak hızlı bir başlangıç ​​kılavuzu:

1. Dikkatli harcayın.

İç tasarıma yeni başladığınızda, işleri ağırdan almak ve hangi öğelerin en pahalı tercihiniz olacağına karar vermek en iyisidir. İyi bir kural, “en çok harcanan para” için en iyi mobilya parçalarının kanepeler ve yataklar olmasıdır - bunlar görsel olarak dikkat çekecek ağır öğelerdir, bu nedenle güzel görünmelerini istersiniz.

2. Aydınlatma hakkında düşünmeyi unutmayın.

Aydınlatma odadaki en önemli dekorasyon unsurlarından biridir. Dekorasyonunuza uygun olmayan aydınlatmalar evinizin tüm havasını bozacak ve vermek istediğiniz görüntüyü gölgeleyecektir. Pencereler (doğal ışık için), zemin lambaları, tavan lambaları, vurgulu aydınlatma ve beyaz veya açık renkli duvarlar ve mobilyalar, karanlık veya küçük bir alanı açmanın harika yollarıdır.

3. Aksan parçalarını iyi kullanın.

Odadaki büyük parçalar kadar küçük parçalarda dekorasyonunuzu büyük ölçüde etkileyebilir. Aksan parçaları, bir odayı daha kişiselleştirilmiş ve görsel olarak daha ilginç hissettirmek için harika bir yoldur, bu nedenle rafları ve sehpaları canlandırmak için kullanabileceğiniz kâseler, kitaplar ve diğer süslemeler gibi şeylere dikkat edin.

4. Mobilyalarınıza nefes alması için yer açın.

Yeni bir mobilya parçası aldığınızda, onu duvara yaslamak doğal bir eğilimdir - ancak bu, bir odayı keskin ve düz bir görünümde hissettirebilir. Bunun yerine mobilyalarınızı duvardan birkaç santim uzak tutarsanız evinizi daha havadar bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

5. Eviniz bir showroom değil.

Şu anda kendi evinizin dekoru ve iç mekânı üzerinde çalışıyorsanız, çevrimiçi veya iç tasarım derslerinde gördüğünüz profesyonel fotoğraflar gibi tasarlamaya çalışmayın; bunlar, içinde yaşamaktan ziyade tasarım ilkelerini ve mobilyalarını sergilemek içindir. Bunun yerine, evinizin muhteşem tasarım ve yaşanabilirlik arasında mükemmel bir dengeye sahip olması için daha eklektik veya duygusal parçalar alın.

Dekorasyon Stilimi Nasıl Bilirim?

Dekorasyon tarzınız zamanla ortaya çıkacak bir şey ama aynı zamanda hayatınızın farklı aşamalarına girerken gelişecek bir şeydir.

Örneğin, bir yalnız yaşayan biri olarak, daha tasarım odaklı bir iç mekân isteyebilirsiniz, oysa çocuklarınız olduğunda, evinizin işlevini kullanan herkes için tam olarak sağlanması için yerine getirilmesi gereken daha birçok pratiklik vardır.

Mesela dekorasyon tarzınız, antikaları yeni parçalarla harmanlarken renk ve desen kullanmakla ilgili olabilir. Bu, yıllar içinde daha fazla olaya maruz kaldıkça, deneyim ve yaşımda büyüdükçe ortaya çıkan bir şey olacaktır. Zaman geçtikçe gelişir. Sonuçta dekorasyon tarzınız kişiliğinizin bir yansıması olmalı ve eviniz sevdiğiniz ve kendinizi güvende, rahat ve evinizde hissettiren şeylerle dolu olmalıdır.

Evde İç Tasarım Yapmaya Nasıl Başlayabilirim?

Bir iç mimar olarak, her zaman müşterilere neyi başarmaya çalıştıklarını sorarak başlamakta fayda var ve ardından tasarım sürecinden en iyi sonucu alabilmeleri için fikirler ve deneyimler uyarlamaya ve onlarla paylaşmaya çalışılır.

Evde kendi iç mekânlarınızı tasarlamak için aynı şey - her zaman neyi başarmaya çalıştığınızı, odayı kimin kullanacağını düşünün ve alanların tamamen işlevsel olurken tasarım ihtiyaçlarınızı karşılamasını nasıl sağlayabileceğinizi düşünün.

Size hitap eden bir tema belirledikten sonra iç mekânınız için kumaşları, duvar kaplamalarını ve yumuşak döşemeleri seçmeye başlayabilirsiniz.

Numuneleri sipariş ederek ve bunları yan yana görebilmeniz için yere veya mutfak masasına koyarak başlayın. Bu, devam edip bu ürünleri sipariş etmek isteyip istemediğiniz konusunda size iyi bir görsel onay verecektir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.