• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Hayvan Dostu Evlere Özel Halı Seçimi Rehberi

19.09.2022

Tüy dökme, salya, pençeler, kazalar, aşınma ve yıpranma - bir evcil hayvanın el değmemiş halılarınıza yapabileceği pek çok şey vardır. Yine de evcil hayvanınız uğruna güzel, rahat halılardan vazgeçmek zorunda değilsiniz. Evcil hayvanlar da herkes kadar uzanmayı ve bir halının yumuşaklığının tadını çıkarmayı sever ve halı üzerinde kıvrılmak onlar için parke veya taş döşemeye göre çok daha rahattır.

Kedi ve köpeklerin yaşadığı evler için en iyi evcil hayvan dostu halıyı bulmaya yardımcı olmak için, en yaygın 5 ana malzemenin, özellikle evcil hayvanlarla yaşamayla ilgili nasıl sıralandığına bakarak başlayabiliriz.

Naylon, yün, olefin, polyester ve akrilik, halı dokuma için en sık tercih edilen materyallerdendir. Bu ana liflerin karışımları ve ayrıca suni ipek ve doğal ipek gibi diğer liflerin ilaveleri de tercihen bulunabilir. Tek tek liflerin yüzdeleri, karışımdan ne bekleneceği konusunda ipuçları sunacaktır.

Hayvan Dostu Halılarla İlgili Başlıca Özellikler

1. Esneklik

Bu, halının dokumasının kapsamlı bir süpürme ve/veya profesyonel bir halı temizliğinden sonra orijinal durumuna geri dönme yeteneğidir. Aynı zamanda dokumanın gücünü de ifade eder.

Mükemmel esnekliğe ve dayanıklılığa sahip dokuma malzemeleri yün ve naylondur. Akrilik ve polyester orta derecede esnektir ve olefin ise zayıf esnekliğe sahiptir. Suni ipek ve doğal ipek gibi lifler evcil hayvanlara karşı pek de dayanıklı değildir.

2. Temizlenebilirlik

Bu, halı dokuma malzemesinin tatmin edici bir seviyede temizlenme yeteneğini tanımlar.

Beş ana malzemenin tümü (yün, naylon, polyester, olefin ve akrilik) normal koşullar altında iyi ila mükemmel temizlenebilirliğe sahiptir.

3. Leke Tutmazlık

Bu özellik, halıdan sıradan lekeleri ve dökülmeleri çıkarmanın ne kadar kolay veya zor olacağını açıklar. Aynı zamanda su bazlı dökülmeleri püskürtme yeteneğini de açıklar.

Olefin ve polyester, mükemmel su bazlı dökülmelere ve leke tutmazlığa sahiptir. Naylon, akrilik ve yün halılar iyi derecede leke tutmazlığa sahiptir.

4. Fiyat

Bu özellikle evcil hayvan dostu halı seçerken önemlidir. Evde evcil hayvanlarla meydana gelebilecek 'kazalardan' kaçınmak için her türlü önlem alınabilse de bu seçeneğin gerekli olması durumunda belirli türdeki halıların değiştirilmesi veya onarılmasının daha ucuz olacağını bilmek rahatlatıcıdır.

Akrilik ve olefin nispeten ucuz olma eğilimindedir. Naylon ve polyester orta derecede pahalıdır. Yün halılar ise en pahalısıdır.

Hayvan Dostu Duvardan Duvara Halılar

Duvardan duvara halılar için, öncelikle evcil hayvanlar düşünülerek özel olarak üretilmiş, mümkünse hem leke hem de kokuya dayanıklı bir halı türü arayın. Halı garantilerinin idrar lekelerini kapsamayabileceğini lütfen unutmayın.

Halkalı hav yerine kesik hav tercih edin. Evcil hayvanlar, pençelerini ilmekli yığına takabilir ve tüyleri daha kolay gömülebilir. Bu nedenle asla Berberi tarzı bir halı seçmeyin.

Evcil hayvanınızın tüyüne çok yakışacak bir halı rengi veya tüyleri kamufle etmek için desenli bir halı tasarımı arayın. Desenin ana rengi, hayvanın tüy rengine benzer olmalıdır. İpek halılar, evcil hayvan dostu anlamında kötü bir seçim olacaktır.

Evcil Hayvanlar İçin Halı Çeşitleri

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda halı türü olduğu için yapılacak ilk şey, aramanızı evcil hayvanlara en iyi şekilde dayanabilecek halılarla sınırlandırmaktır. Naylon, yün ve olefin materyallerinden üretilen halı türleri evcil hayvan dostlarınız için en uygun ve en yaygın halı türleridir.

1. Naylon

Naylon, bir sebepten dolayı en popüler halı malzemesidir. En dayanıklı, temizlemesi kolay ve dokusunu uzunca zaman korur. Naylon halılar aşınmaya karşı dayanıklıdır ve onu dört ayaklı bir arkadaştan kaynaklanan aşınma ve yıpranmadan korur. Güçlü, dayanıklı lifler sık ​​kullanıma dayanır ve yoğun trafikli alanlar için uygun bir seçimdir. Naylon, evcil hayvan kokularına, toprağa ve küfe doğal olarak direnir, bu da tüylü arkadaşınız ne olursa olsun temiz kalmasına yardımcı olur.

Naylon, yün halının görünümünü taklit edebilen bir materyal türüdür, fakat yüne göre biraz daha dayanıklıdır diyebiliriz ve lekenin hemen yerleşmesini önler. Naylon halı üreticilerinin, evcil hayvanınız bir şey kırıp dökmesi sonucunda kumaşın veya renginin solmasına karşı direnç göstermesine yardımcı olmak için koruyucu kimyasal işlemler kullanması standart bir uygulamadır. Üretim sürecinde, çözeltiyle boyanmış naylon, elyafın içine yerleştirilmiş, kalıcı ve solmaya karşı dayanıklı hale getiren bir renge sahiptir. Bu işlem, dökülenlerin halı elyafına yapışmasını azaltarak lekeleri engeller.

2. Yün

Yün, diğer liflerin karşılaştırıldığı standarttır. Bu sıkı dokunmuş doğal yün halı modelleri, sizi ve evcil hayvanınızın konaklayacağı alanı için lüks bir görünüme kavuşturur. Dokunulduğunda kendini iyi hissetmesi ve boyayı güzel tutmasıyla bilinen yün, çeşitli renk ve tarzlarda mevcuttur. Doğal, yenilenebilir elyaftan yapılmış yün halı biyolojik olarak parçalanabilir ve uygun şekilde bakımı yapıldığında uzun ömürlüdür. Biraz daha abartılı olduğu için diğer halı türlerinden daha yüksek bir fiyat etiketi ile gelir. Dayanıklılık, kullanım ve temizlik açısından, yün halı modellerini evcil hayvanınızın ve insan trafiğinin yoğun olduğu alanlardan ziyade, az kullanılan odalarda tercih edebilirsiniz.

Doğal leke direncine sahip olduğu için yün, sentetik halılar kadar kirlenmez. Ancak diğer malzemeler gibi leke tutmaz bir kaplama ile işlemden geçirilemez, bu nedenle herhangi bir dökülme veya kaza anında müdahale edilip temizlenmelidir. Bu doğal lifler, kimyasallara karşı düşük bir dirence sahiptir ve bu da temizliği biraz daha karmaşık hale getirebilir.

3. Olefin

Polipropilen olarak da anılan olefin yün görünümüne en yakın materyallerden biridir. Olefin ile daha kısa tüylü ama sık dokunan halı modelleri elde edilir. Bu sayede olefin halı modelleri, insan trafiğini çok olduğu ve kirlenmeye müsait alanlarda çok sık tercih edilir. Olefin halı modellerinin temizliği oldukça kolaydır. Bunun yanı sıra diğer materyallerden elde edilen halı modellerine göre daha uygun fiyatlıdır. Renkleri ise solmaya karşı oldukça dayanıklıdır.

Olefin halı, lekelere, statik, kir, boncuklanma ve küf gibi su hasarlarına karşı dayanıklıdır, bu da onu büyük, dağınık ve aktif evcil hayvanlar için yeterince dayanıklı hale getirir. Olefin ayrıca aşınmaya karşı dayanıklıdır ve nemi uzaklaştırır. Birçok olefin halı çeşidi, ilmekli dokunan materyallerden yapılmıştır; fakat genellikle daha uzun halı modellerinde meydana gelebilecek engelleri en aza indirmek için alçak ve yoğun dokuma yapılır. Yine de herhangi bir takılmayı önlemek için evcil hayvanınızın tırnaklarını düzenli olarak kesmenizde fayda var. Olefin, diğer halı türlerinden daha pürüzlü bir his verir, ancak kalabalık ve yoğun bir evle fazlasıyla başa çıkabilir.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.