• Şubat Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Hangi Materyalden Üretilen Halıyı Almalıyım

24.09.2021

 

 

Halı seçerken dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz? Peki, İstediğiniz halıya sahip olmak için hangi materyalden üretilen halıya öncelik vermelisiniz?

Halılar yün, pamuk, keten ve ipek gibi doğal liflerden veya akrilik, naylon, polyester ve olefin lifleri gibi sentetik liflerden üretilebilir. Yün halı modelleri ise en sağlıklı halıların başında gelir.

Yün, naylon ve polyesterden üretilen halılar ipek halılara kıyasla çok daha ekonomiktir. Hangi halı modelinin sizin için en iyisi olduğuna karar vermek için lütfen okumaya devam edin!

Halı Malzeme Çeşitleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, doğal lifler ve sentetik lifler olmak üzere doğal lifler, aynı zamanda hayvan bazlı lifler ve bitki bazlı lifler olarak iki gruba ayrılır.

Hayvan bazlı lifler yün ve ipekten oluşurken bitki bazlı lifler ise pamuk, keten, jüt ve bambu gibi malzemelerden meydana gelir. Her alanda olduğu gibi halı üretiminde de teknolojik gelişmelerin etkisi oldukça fazladır. Teknoloji ilerledikçe doğal liflerin yerini daha çok sentetik lifler aldığını görüyoruz. 

Naylon elyaflar ve akrilik elyaflar başta olmak üzere polyester elyaflar ve geri dönüştürülmüş polyester elyaflar gibi pek çok sentetik maddenin halı imalatında kullanıldığını açıkça görmek mümkün. O halde doğal liflerden veya sentetik liflerden üretilen halı modelleri hakkındaki bu yazıyı mutlaka okuyun!

Doğal Liflerden Üretilen Halılar

1. Yün Halı

Yün, halı malzemelerinin standardını belirleyen bir elyaf türüdür. Örnek vermek gerekirse çikolatadaki fındık, dondurmadaki süt veya gömlekteki pamuk gibi temel bir halı malzemesidir.

Rahatlıkla tercih edebileceğiniz yün halı, kullandıkça parlayan, yenilenen ve kokmayan doğal bir malzemedir. Yün lifleri aşınma karşısında oldukça dirençlidir. Herhangi bir yangın durumunda yün halının tutuşma hızı akrilik ve polipropilen gibi diğer halı modellerine kıyasla daha düşüktür. 

Yün halılar diğer halı türlerine kıyasla tozu daha az toplarlar ve kapalı alanlarda havanın kurumasını bir dereceye kadar engeller. Aynı zamanda yün halılar, sentetik halılar gibi statik elektrik üretmez.

Günümüzde pek çok kişinin yün halıları tercih etmesinin en önemli nedenlerinden biri de temizliktir. Kötü koku üretmeyen ve kokuyu tutmayan yün halıları doğal veya beyaz sabunla kolayca temizleyebilirsiniz.

Genel olarak bakıldığında, diğer lifler arasında yünün en pahalı türlerden biri olduğu açıkça görülüyor. Bu nedenle, yün yalnızca lüks halılarda ve parça halılarda kullanılır.

Yün ve poliamid (naylon) birlikte kullanıldığında ortaya çok daha güzel bir görünüm çıkar. Yün halının konforu poliamidin (naylon) uzun ömürlülüğü ile birleşince kullanışlı halı modellerinin ortaya çıktığını rahatlıkla fark edebilirsiniz.

2. İpek Halı

İpek, ipekböceği kozasından elde edilen yumuşak, parlak bir malzemedir. Elde edilen ipek lifi ise binlerce yıl kullanılan dayanıklı bir malzemedir. 

Asaletin, ihtişamın ve zenginliğin simgesi olan ipek halı, uzun işlemlerden geçirilerek üretilir. En pahalı halı malzemesi olan ipeğin dünyada en kaliteli üretildiği yer ise Bursa'dır.

Her ipek halının dokuma süresi inceliğine bağlıdır. İncelik arttıkça halı yapım süresi de uzar. 1 m2 ipek halının yaklaşık 4-6 ayda dokunduğunu düşünürseniz bu halının değerinin nereden geldiğini gözünüzde daha iyi canlandırabilirsiniz.

3. Pamuklu Halı

 

Pamuk, pamuk bitkisinden elde edilen doğal bir maddedir. Pamuk liflerinin uzunluk ve kalınlık bakımından farklılık gösterdiğini ve emici özelliklere sahip olduğunu söylemek mümkün.

Pamuklu halılar nemi iyi emer ve ısıyı dışına verir. Statik elektrik üretmeyen pamuklu halılar, uzun süre nem veya güneş ışığına maruz kalırlarsa zarar görürler. Pamuklu halıların kolay kirlenmesine rağmen temizliğinin kolay olması oldukça fazla tercih edilmesini sağlıyor.

4. Jüt Halı

Jüt halı modelleri, doğal bir uyum sağlayarak odaların hoş görünmesini sağladığı için ev dekorasyonlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Parlak görünümünü koruduğu için Altın Elyaf olarak da bilinen jüt, tropikal bölgelerde yetiştirilir. Üretim yöntemi oldukça kolay olan jüt lifinin kullanım alanı oldukça geniştir.

 

Geri dönüştürülebilen jüt lifleri, çevresel özellikleri ile insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.  Bu nedenle son yıllarda oldukça fazla talep edildiği görülüyor.

Jüt halılar genelde el dokuması hassas ürünlerdir. Bu nedenle üzerine herhangi bir sıvı döküldüğünde vakit kaybetmeden temizlenmelidir. Farklı tarzlara hitap eden ince veya kalın, hasır ve örgü jüt halı modellerini rahatlıkla bulabilirsiniz.

5. Keten Halı

Keten, keten bitkisinin saplarından üretilen başka bir doğal halı malzemesidir. Nemli ve serin iklimlerde yetişen keten bitkisinin lif haline gelmesi için önce kuruması sağlanır. Ardından dövülerek şekil verilen keten daha çok kişiye özel tasarlanan halı modellerinin ortaya çıkmasını sağlıyor.

6. Bambu Halı

Doğal ipliklerin hammaddesi olarak kullanılan bambu ağaçları, parçalara ayrılır, hamurlaştırır ve lif haline getirilir. Daha sonra liflerinden ayrıştırılır ve çeşitli makinelerde teknik işlemlerden geçirilerek ipliğe dönüştürülür. Bu işlemler sırasında ipliğin tamamen doğal ve saf kalması sağlanır.

Bambu ipliği, doğal yapısı sayesinde ince ve aynı zamanda aşınmaya karşı dayanıklıdır. Ayrıca, bambu halının nefes almasına yardımcı olmak için nemi iyi emer ve havayı daha iyi geçirir. Ciltte alerjiye neden olmayan, ultraviyole ışınlarını kıran ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan bambu halı modelleri günümüzde çok fazla rağbet görüyor.

Sentetik Liflerden Üretilen Halılar

1. Akrilik Halı

Akrilik elyaf, suni elyaflar arasında yüne en çok benzeyen elyaf türüdür. Yüne bu kadar çok benzediği için genellikle yünle birlikte kullanılır. 

 

Maliyetleri düşük olan akrilik halılar, yün halılar gibi yumuşaktır. Kimyasal maddelere ve yağa karşı dayanıklı olan bu halılara güveler zarar veremez. Güneş ışığına dayanıklı oldukları için renklerini ve canlılıklarını uzun yıllar koruyabilirler.

2. Naylon Halı

Naylon halı lifleri diğer sentetik halı liflerinden daha pahalıdır. Genel performans özellikleri sayesinde naylon elyaf çok çeşitli halı stillerinin oluşturulmasına olanak tanır.

Son derece sağlam, leke ve küflere karşı dayanıklı ve statik olmayan naylon, halı için çok iyi bir seçimdir.  Naylon elyaftan yapılan halılar dayanıklı ve esnektir. Naylon halıların çoğu, olası dökülmelere ve lekelere karşı koruma sağlamak için özel işlemlere tabi tutulur.

Son yıllarda naylon halılar çok daha popüler hale gelmiştir. Göz alıcı renkler içeren bu dayanıklı halı modelinin, kiri ve lekeleri gizlemede oldukça başarılı olması tercih edilme oranını artırıyor.

3. Polyester Halı

Polyester, naylon kadar esnek olmasa da, polyesterden yapılmış halılar kaliteli üretildiğinde oldukça iyi performans gösterir. Polyester halı, olağanüstü bir yumuşaklık ve renk canlılığı sağlar.

Temizlemeleri kolay olan polyester halı modeli leke ve solmaya karşı doğal olarak dayanıklıdır. Naylon veya yünden daha düşük maliyetli olan polyester, oldukça kullanışlı bir halı malzemesidir.

4. Olefin (Polipropilen) Halı

Diğer lif türlerinin aksine, olefin suyu emmez ve bu nedenle renk vermesi için bir çözelti ile boyanması gerekir. Yoğun güneş ışığına, ağartma maddelerine veya diğer sert kimyasallara maruz kaldığında bile rengi solmaz.

Neme ve küflenmeye karşı dayanıklı olan olefin halıların temizlenmesi ve bakımı çok kolaydır. Ancak, diğer lifler kadar esnek olmadığı için, olefin genellikle çok fazla esneklik gerektirmeyen halı modellerinin üretiminde kullanılır.

Günümüzde en sık tercih edilen halı modelleri hakkında yeterince bilgi edindiğinize göre artık halı seçimi sizin için daha kolay olabilir. O halde yeni halı modelleri keşfetmenin tam sırası!

 

İlginizi çekebilir: Modern ve Geleneksel Tarzı Evinize Aynı Anda Yansıtın 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.