• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Halıya Yapışan Sakız Nasıl Çıkarılır?

19.09.2022

Halıda sakız lekesi bizi en çok korkutan lekelerden biridir ve temizliği de görece olarak zordur. Çiğnediğimiz sakızların yapısından kaynaklı bizi zorlayan lekelere dönüşebilirler.

Farkına varamadığımız bir zamanda halıda sakız lekesi oluşabilir. Sakız halımızın derin bölgelerine yerleşirse eğer oradaki lekeyi çıkarmak gerçekten zorlayıcıdır. Eğer halınıza sakız yapışmışsa öncelikle kesinlikle elinizle almayı denememelisiniz. Çünkü dayanıklı malzemeden yapılan bir halı olsa bile elle sakızı almaya çalışmak halınıza zarar veren durumlardan biridir

Panik yaparak sakızı elle almaya çalışmak yerine birkaç işe yarayan yöntem kullanabilirsiniz. Birden fazla yöntem olduğu için illa birini kullanmanıza gerek yoktur. Sakız halıdan tamamen çıkmış olana kadar tüm yöntemleri deneyebilirsiniz.

Sakız lekesini çıkarabilecek maddelerden ilki buzdur. Sakızın yapısı yapışkandır ve buzun yardımıyla bu yapışkanlıktan kurtulabilirsiniz. Buzun yardımıyla sakız kurumaya başlar ve bir süre sonra kendisi dökülür. Buzu direkt halıya uygulamayın öncelikle poşetin içine buzları koyarak sakızın üzerine tutun.

Dilerseniz poşetin içerisine su koyarak daha sonra bu suyu dondurabilirsiniz. Sonrasında hazırladığınız poşeti direkt olarak sakızın üstüne koyduğunuzda bir süre sonra donmaya başlayacaktır.

Sakızın donduğunu gördüğünüzde kazıma işlemini hızlı yapmanız gerekir. Bu işlemi gerçekleştirirken halının yapısına en az zarar verecek şekilde yapmaya dikkat etmelisiniz. Doğal lifler oldukça narin olurlar ve bu sebeple kazıma işlemi sırasında hassas davranmanız gerekir.

Halı Yıkama Deterjanı

Halınızı temiz tutmak evinizde hijyeni sağlamak için oldukça önemlidir. Bazı lekeler halıdan daha zor çıkarlar. Bu lekelerden biri de sakız lekesidir. Sakız lekesini doğal yollardan çıkarmanın bir diğer yolu da ısıtma işlemidir.

Isıtma yaptığınızda sakız macun kıvamını terk ederek elastik yapıya dönüşür. Isıtma için kullanabileceğiniz en verimli alet saç kurutma makinesidir. Elastik yapıya dönüşen sakız yine kendiliğinden çıkar. Burada dikkat etmeniz gereken husus saç kurutma makinesini halınıza çok fazla yaklaştırmamaktır.

Eğer çok yaklaştırırsanız halınızın dokusuna zarar verebilirsiniz. Sakız çiğnenmiş bir durumda halınıza yapışırsa çıkarması normal şekilde imkânsız olur. Bu sebeple illaki müdahale etmeniz gerekir.

Halınızda elyaf malzeme kullanıldıysa sakızı çıkarırken daha dikkatli olmanız gerekir. İsterseniz direkt olarak profesyonel yardım alabilirsiniz. Evde kendinizin uygulayabileceği yöntemler de mevcuttur.

Halıdaki sakız için öncelikle eldiven geçirdiğiniz elinizle üst kısmındaki fazlalığı alabilirsiniz. Sonrasında fazlalık çıktıktan sonra önceden buz koyduğunuz torbayı kullanarak halıdaki sakız lekesinin üzerine koyun ve donmasını bekleyin.

Donan sakızı kaşık kullanarak kazıyabilirsiniz. İşlemi yaparken dikkatli olmanız gerekir. Donmuş sakız parçalarını aldıktan sonra halının üzerinde sakız parçaları kalabilir. Bu parçalar için elektrik süpürgesini veya fırçayı kullanabilirsiniz. Tüm işlemleri bitirdikten sonra biraz da olsa leke kaldıysa bir miktar deterjan kullanabilirsiniz.

Kullandığınız deterjanın içerisinde ağartıcı olmamalıdır. Deterjanı suyla karıştırarak lekeli olan yeri silebilirsiniz.

Halı Yıkama En Yakın

Evimizde en önemli dekorasyonlarımız halılarımız olduğu için temiz olmalarına da dikkat etmemiz gerekir. Bazen istenmeyen kazalar yaşanabilir. İstenmeyen zorlu lekelerden biri olan sakızlar da herkesin yaşayabileceği bir durumdur.

Halıda sakız lekesi olduysa ve bilmeden hızlı bir şekilde yanlış müdahale ederseniz daha çok zarar verebilirsiniz. Bu sebeple müdahaleyi elinizdeki malzemeden emin olarak yapmanız gerekir.

Evdeki halılarımızı her zaman temiz tutmalıyız çünkü bu sağlığımız için de önemlidir. Eğer halımızı temiz tutmazsak bir süre sonra bakteri oluşturmaya başlar ve bu da hastalıklara kapı açar. Sakız lekesi nasıl çıkar konusunda en fazla kullanılan yöntem buz kullanarak dondurma yöntemidir.

Bu yöntem hem doğal hem de kolay olduğu için herkes tarafından kullanılır. Halımızın genel temizliğine de oldukça dikkat etmemiz gerekir. Halımızı haftada iki defa süpürmeli ve senede en az bir kere yıkanmalıdır. Özellikle halıların dip kısımlarında sizin ulaşamayacağınız kirler bir süre sonra bakteriye dönüşeceğinden profesyonel makinelerde yıkatmak en doğru tercihtir.

Çocuklu bir ev için halı temizliği çok daha önemlidir. Çocuklar sürekli yerde oynadığı ya da bebekler emeklediği için halımızı her zaman hijyenik tutmamız gerekir. Tozlar ve kirler hastalığa neden olabilir. Halınızı sadece sabunla yıkamak istemiyorsanız kaliteli bir halı şampuanı kullanabilirsiniz. Halınız için kullanabileceğiniz toz deterjanlar da vardır ve ıslaklık olmadığından daha uygun olabilirler.

Halı Yıkama Fiyatları

Halınızın tamamen temizlenmesi için profesyonel halı yıkama firmalarından da destek alabilirsiniz. Firmanın kendi belirlediği fiyat politikasına göre ücretler belirlenir ve halınız için profesyonel makineler kullanılır.

Halınızdaki sakız lekesi için uygulayabileceğiniz birkaç farklı yöntem daha vardır. Sakız lekesi için kullanabileceğiniz bir diğer malzeme de yağdır. Üzerine yağ döktüğünüzde sakız yapışkanlığını kaybetmiş olur.

Sakızı dondurma veya ısıtma ile halıdan almayı başardıktan sonra eğer hala iz kaldıysa fıstık ezmesi kullanarak bu izlerden kurtulabilirsiniz. Fıstık ezmesinin yağlı bir dokusu vardır. Bu doku sayesinde liflere yapışmış olan maddeyi söker.

Ezmeyi sürdükten sonra bekleyin ve temizlemesini de yumuşak fırça ile gerçekleştirin. İzlerin tamamen ortadan kalkması için ne kadar gerekiyorsa işlemi tekrarlayabilirsiniz. İzler için kullanabileceğiniz bir diğer malzeme de içerisinde yağ bulunan merhemlerdir.

Yağlı merhemleri eczanelerden alabilirsiniz. Merhemi izlerin üzerine uyguladıktan sonra sıyırarak temizleyebilirsiniz. Okaliptüs yağı sakız lekesinden kalan izleri çıkarmak için oldukça etkilidir. Zeytin yağı ya da gaz yağı kullanarak da sakız izlerinden kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Halılar yaşam alanlarımızda önemli eşyalar olduğu için hijyenik olmaları da bizim sağlığımız için önemlidir. Dışarıdan her geldiğimizde halımıza kir getirmiş oluruz ve bu kirler birikirler.

Temizliği düzgün aralıklarla yapmazsak kirler bir zaman sonra bakterilere dönüşürler. Bunun olmasını engellemek için halınızı düzenli olarak temizlemeli ve profesyonel yıkamaya vermelisiniz.

Halı Temizleme Tozu

Evde kullandığımız halıların temiz olması çocuklu evler için çok daha önemlidir. Halıda biriken bakteriler çocukları da hasta edebilir. Emekleme yaşındaki bebekler için kaliteli halı kullanmalı ve sık aralıklarla halımızın hijyenik olduğundan emin olmalıyız.

Halı yüzeyleri her zaman temizlenebilir ama halı tüylerinin dip kısımlarında biriken kirleri temizlemek daha zordur. Bunun için dip temizliği yapan elektrik süpürge başlarını kullanabiliriz. Halı yıkama firmaları da halımızı tüm bölgelerini temizleyerek bize teslim eder.

Elektrik süpürgeleri halılarımızı en iyi temizleme yoludur ama her zaman yeterli olmayabilirler. Halınızı yıkatmak için vereceğiniz zaman halınızın özelliklerini firmaya anlatmalı ve özelliklerine göre yıkanmasını sağlamalısınız.

Eğer halınız yünden üretilmişse temizliği de hassas ve nazik bir şekilde uygulanmalıdır. Yün kullanılarak üretilmiş halılar genelde yıkanmaz temizleme için silinirler. Halı şampuanı alırken de yünlü halılar için özel olarak üretilmiş olan şampuan kullanmanız gerekir.

Yün malzemeden üretilmiş halıları temizlerken çok fazla sıcak su kullanmamalısınız. Silme işlemini yapacağınız zaman da ıslatma oranı yapabildiğiniz kadar az olmalıdır. Eğer halınızda leke oluşursa kesinlikle kimyasal madde içeren malzemeler kullanmamalısınız.

Halı üzerinde kimyasal madde kullanımı halınızın yıpranmasına ve ömrünün kısalmasına neden olur. Yün malzemeden halınızı temizlerken bezinizi hafifçe nemlendirin ve uygun bir deterjan ile silerek temizleyin. Kurutma işlemini güneş altında yapmayın. Güneş ışınları da halınızın yapısına zarar verir.

Doğal İplik Halı Temizliği

Halınız doğal ipliklerden üretilmişse nazik bir şekilde temizlenmeli ve çok fazla ıslatılmamalıdır. Eğer halınız makine üretimiyse temizliği doğal ipliğe göre daha kolay olur. Halı temizliği sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.

Makine üretimi halınız kirlendiyse dilerseniz silebilir dilerseniz de çamaşır makinesinde uygun ısı derecesinde yıkayabilirsiniz. Elektrik süpürgesi kullanarak düzenli tozunu aldığınızda kirlenme oranı da çok yüksek olmaz.

Halınızın makine üretimi olması düzenli bir şekilde yıkanması gerektiği gerçeğini değiştirmez. Bu sebeple makine üretimi halıları da düzenli olarak halı yıkama firmalarına göndermeniz gerekir. Evde kendiniz silerken Arap sabunu kullanabilirsiniz. Bu şekilde halının yapısını da korumuş olursunuz.

Halınız pelüş modelse ve uzun tüyleri varsa yine temizliğine özen göstermeniz ve dikkat etmeniz gerekir. Uzun tüylü olduğu için kirler dip kısımlarda kolay bir şekilde birikebilir. Bu sebeple dip kısımlarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Halımızın kirlenmesi hemen belli olan bir şey değildir. Dip kısmındaki lekeleri göremeyiz ve yüzeyde de bize kirini hemen göstermez.

Halı Lekesi Temizliği

Halı temizliği yaptığınızda tam anlamıyla başarıya ulaşabilmek istiyorsanız kimyasal madde içeren malzemelerden uzak durmanız gerekir. Eğer ulaşabiliyorsanız doğal ürünleri kullanmanız halınızın ömrünü uzatmanızı sağlar.

Bakteri oluşumu her halıda olur ve doğal yollardan kurtulmak istiyorsanız karbonat en ideal malzemedir. Halıdaki lekeler için tuz ve sirke karışımı kullanabilirsiniz. Yağ lekeleri için ise mısır nişastası veya soda kullanabilirsiniz.

Halınıza sakız yapıştığında en etkili yöntem buz ile dondurmak ve daha sonra nazik bir şekilde kazımaktır. Buz sakızın donmasını ve sonrasında parçalanmasını sağlar. Bu şekilde de halıda iz bırakmadan dökülmüş olur.

Lekeli bir alan varsa ilk olarak müdahale etmeden kuru bez yardımıyla baskı uygularsanız alabileceğiniz maddeyi almış olursunuz. Lekeyi silmeye başladığınızda da silmemeli ve tampon uygulayarak müdahale etmelisiniz. Leke çıkarıcı da kullanarak ardında kalan izlerden kurtulabilirsiniz.

Halınızı ıslatarak temizlediyseniz bir an önce kuruması için uygun bir bölgede dinlendirmelisiniz. Güneş ışığı halınızın renklerinin solmasına neden olacağından güneş almayan bir odada sermeniz iyi olur.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.