• Şubat Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Halının Ömrü Nasıl Uzatılır

24.09.2021

 

Halı seçiminde herkes için ortak kriter kalitedir. Peki, halınızın kullanım ömrünü nasıl uzatabilirsiniz?

Halı satın alırken kullanım ve temizlik kolaylığı gibi çeşitli kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bu kriterlerin yanı sıra kullanım ömrü de çok önemlidir. Bu yazıda halınızın kullanım ömrünü uzatmanıza yardımcı olacak pratik ipuçlarını bulabilirsiniz. İşte, halının kullanım ömrünü uzatmanın yolları:

1. Doğru Halıyı Satın Alın

Günümüzde farklı ortam ve şartlar için kullanılan halı çeşitleri önemli avantajlar sağlar. Bu nedenle kullanmak istediğiniz ortama en uygun halı türünü satın almak kullanım ömrünü de ciddi ölçüde etkiler.

Halınızın ne kadar dayanmasını istiyorsunuz? Halınız nem ve lekelere karşı direnç gösterebilir mi? gibi soruların cevaplarını arayarak halı seçmeniz daha doğru bir yöntem olabilir.

Örneğin, naylon halı polyester kullanılan halılardan daha uzun süre dayanıyor. Halı satın almadan önce lif, yoğunluk, doku, ağırlık, hav, büküm ile performans, görünüm ve tutma derecesini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Doğru türde bir halı seçmenin, halınızın ömrünü uzatmak için ilk adımınız olacağını unutmayın!

2. Halınızı Düzenli Olarak Süpürün

 

Halı temizleme için kullanılan en yaygın yöntem süpürmektir. Halınızı süpürmek; kiri, alerjenleri, böcekleri ve diğer kalıntıları temizlemeye yardımcı olur.

Süpürmeden önce mobilyalarınızın ve evinizin tozunu aldığınızdan emin olun. Ayrıca, elektrikli süpürgenizin halı süpürmek için özel bir ucu varsa mutlaka kullanın. Süpürgenin vakum gücünü de doğru seviyeye ayarlayın. Çok yüksek bir vakum kir ve tozları yeterince çekmez. Ancak çok düşük bir vakum seviyesi de halıya ve elektrikli süpürgenize zarar verebilir. 

Elektrikli süpürgeniz torbalı ise torbasının boş olduğundan emin olmalısınız. Eğer, filtreli bir süpürgeniz varsa filtrenin temiz olup olmadığını kontrol edin.

Elektrikli süpürgeyle halıyı süpürürken çok fazla acele etmemelisiniz. Aksi takdirde, halınız yeterince temiz olmayacağı için kullanım ömrü kısalır. Bu nedenle halınızı birkaç defa tekrar tekrar süpürmeye çalışmalısınız.

Halınızın uzun ömürlü olması için elektrik makinenizin çekiş gücü de çok önemlidir. Güçlü bir elektrik süpürgesi sayesinde özellikle shaggy veya yün halı çeşitleri arasındaki kir, toz veya temizlemek daha kolaydır. Bu sayede halınızın kullanım ömrünü de uzatabilirsiniz.

3. Yoğun Kullanılan Alanlarda Kilim veya Paspas Kullanın

 

Evinizdeki mutfak, oturma odası veya koridor gibi alanlarda kilim ve paspas kullanabilirsiniz. Böylece bu alanlarda daha yüksek maliyetleri olan halılar kullanmak zorunda kalmazsınız.

Özel olarak tasarlanmış ve suyu daha iyi emen kilim ve paspasları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, bu kilim ve paspasların temizliği halılara kıyasla çok daha kolaydır.

4. Evinize Kir ve Toz Girmesini Önleyin

Evinizin girişinde paspas kullanmak ayakkabılarınızdaki fazla kiri ve çamuru temizlemeye yardımcı olur. Böylece, halılara dış ortamdan kir ve toz ulaşmasını önemli ölçüde önleyebilirsiniz. Kir, toz ve diğer kalıntıların evinize girmesini önlemeye yardımcı olmak için proaktif olmak, halınızın ömrünü uzatmanın iyi bir yoludur.

5. Dökülenleri ve Yapışkan Maddeleri Hemen Temizleyin

Halınıza dökülen malzemeler ne kadar uzun süre kalırsa temizlenmesi o kadar uzun sürer. Bu nedenle, temizleme işini daha sonraya bırakmayın ve hemen müdahale edin.

Katı lekeleri asla kazıyarak çıkarmayın. Bunun yerine katı kısımları suyla nazikçe temizlemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca, halıdaki lekeleri temizlemek için sirke ve suyla da temizlik yapmanız gerekebilir.

Malzemenin halıya değil temizlik bezinize emilmesini sağlamak için dikkatlice silmeniz gerekiyor. Sakız veya diğer yapışkan maddeleri temizlemek için, önce donmalarını ya da sertleşmelerini deneyebilirsiniz. Çoğu sakız ve diğer yapışkan malzemelerin dondurulması, halı liflerine yapışmasını büyük ölçüde azaltır. 

Halıya yapışan bazı maddeleri temizlerken liflerin küçük bir kısmını kesmeniz gerekebilir. Bu durum çoğu zaman fark edilmez. Ancak, dokuma halı üzerinde böyle bir işlemi uygulamak için çok daha dikkatli olmanız gerekir.

Halıda bulunan leke yağ bazlıysa lekeyi çıkarmak için bulaşık makinesi deterjanı kullanabilirsiniz. Ayrıca, çay, kahve, süt veya meyve suyu gibi lekeleri çıkarmak için buzlu su, deterjan ve hidrojen peroksit gibi maddeleri kullanabilirsiniz. Temizleme işlemlerini hızlı bir şekilde yaparak halınızın ömrünü etkili bir şekilde başarabilirsiniz.

6. Evcil Hayvanlarınızın Doğru Temizlik Alışkanlıkları Edinmesini Sağlayın

Yeni bir evcil hayvan alırken yaş ve cinsiyet gibi özelliklerinin yanı sıra tüy döküp dökmediği ve temizlik alışkanlıklarına sahip olup olmadıklarına dikkat etmeniz gerekiyor. Çok fazla tüy döken hayvanlar halınızda daha fazla kir, alerjen madde ve döküntü birikmesine yol açar. Yaşı küçük olan veya eğitimsiz hayvanlar da halınıza idrar ve diğer kokulu maddeleri bulaştırabilir. Bu tür lekeleri temizlemek için genellikle özel maddeler gerekebilir. Dolayısıyla, halınızın ömrünü uzatmak için evcil hayvanlarınızın temizlik alışkanlıkları edinmesini sağlamak da çok etkili bir yoldur.

7. İlave Temizlik Araçları Edinin

Evinizi her zaman düzenli bir şekilde süpürmeye ya da temizlemeye fırsat bulamıyor olabilirsiniz. Bu yüzden, özellikle yün halı veya dokuma halınızın üzerine dökülen kırıntı ya da kirleri temizlemek için pratik bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor. Örneğin, küçük şarjlı bir süpürgeyle bu tarz işlemleri anında yaparak halınızın ömrünü uzatmak için etkili bir adım atabilirsiniz.

Ayrıca, evinizdeki halıları ve zeminleri temizlemek için özenle ve otomatik bir şekilde çalışan halı temizleme ya da süpürme robotları kullanabilirsiniz. Bu robotlar güçlü bir elektrikli süpürgenin yerini tam olarak tutmaz. Ancak, bütün kir, toz ve kalıntıların halınızın üzerinde çok fazla birikmesine bu yöntemle önleyebilirsiniz.

8. Eski Halınızı Yenisiyle Değiştirin

Halı temizleme, halınızın ömrünü uzatan bir yöntem olsa da mevcut halınızın son kullanma tarihi geçmişse ve eski malzemelerden yapılmışsa yeni bir halı almanız gerekebilir. Daha kaliteli bir halı satın alarak uzun yıllar kullanmak üzere yeni yöntemler deneyebilirsiniz.

9. Mobilyaların Yerini Yeniden Düzenleyin

Evinizdeki mobilyaların konumu halıların kullanım sıklığını önemli ölçüde etkiler. Kanepe, koltuk ve masa gibi büyük mobilyaları halıların daha az kullanılacak şekilde dizayn edebilirsiniz. Bu şekilde halılarınız daha az yıpranacağı için kullanım ömürleri de uzayacaktır.

10. Halı Üzerine Bir Örtü Örtün

Özellikle dokuma halı veya antika halılar evinizin en nadide parçalarıdır. Bu halıları korumak ve kullanım ömürlerini uzatmak için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz.

Çok sık kullanmadığınız dokuma halı ya da antika halılarınız varsa üzerlerini bir örtü yardımıyla örtebilirsiniz. Böylece, halılarınız daha az toza maruz kalacağı için kullanım ömürleri de uzayacaktır.

11. Ayakkabılarınızı Evinizde Giymeyin

Evinizde ayakkabı giyiyor musunuz? Eğer, giyiyorsanız birçok kir ve tozlu maddenin evinizin içerisine girmesi kaçınılmazdır.

Ayakkabılarınız temiz görünse bile halılarınızın üzerine istenmeyen kir ve tozların taşınmasını sağlayabilir. Yağ, kir, sakız ve toz parçaları ayakkabınızın altına yapışabilir.  Daha sonra bu ayakkabılar halınızda kalıntı bırakarak aşınmaya ve yıpranmaya neden olur.

İyi bir önlem olarak, kir ve tozları dışarıda bırakmak için evinize girmeden önce ayakkabılarınızı mutlaka çıkarın. Ayakkabılarınızı evinizin içinde kullanmazsanız, halılarınız çok çabuk kirlenmez. Böylece daha az süpürmeniz gerekeceği için halılarınızın ömrünü de uzatabilirsiniz.

Yukarıdaki pratik yöntemler halılarınız ömrünü uzatmak için yeterli olabilir. O halde, halılarınızı yeniden gözden geçirmenin ve detaylı bir temizlik yapmanın tam zamanı!

 

 

 

 

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.