• Şubat Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Halıdan Çay ve Meyve Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

23.09.2021

En sevdiğiniz halınıza bazen çay veya meyve suyu dökülebilir. Peki, halıdan çay ve meyve suyu lekesi nasıl çıkar?

Halı temizleme de halı seçimi kadar önemli bir konudur. Örneğin, halınıza çay ya da meyve suyu döküldüğünde ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bu noktada halının kalitesi ve leke tutmamasının yanı sıra dökülen lekeyi çıkarmak için kullanılan yöntemler de çok önemlidir. Yanlış yöntem uygulamak lekenin çıkmamasına ve halınızın kullanım ömrünün kısalmasına sebep olabilir. Bu yazıda çay ve meyve suyu lekelerini halınızdan nasıl çıkartabileceğiniz ile ilgili çeşitli ipuçları bulabilirsiniz. O halde okumaya devam edin! 

Çay Halılarda Neden Leke Bırakır?

Çay bir halıya veya bir kumaş parçasına bulaştığında, üzerinde leke bırakır. Bunun asıl nedeni tanin adı verilen maddedir. Tanin bileşikleri, çay yapmak için kullandığımız her türlü farklı bitkide yaygın olarak bulunur. Ayrıca, tanin birçok deri boyasında ve mürekkebinde ana bileşen olarak kullanılıyor. Bu nedenle, çay herhangi bir yüzeye çok çabuk nüfuz eder ve çıkartılması zordur.

Bu nedenle halınıza çay döküldüğünde hemen temizlemeye çalışmalısınız. Peki, halınıza çay döküldüğünde temizlik için hangi yöntemleri kullanmanız gerekir, halıdan çay lekesi nasıl çıkar?

Halıdan Çay Lekesini Nasıl Çıkarabilirsiniz?

halı temizleme

 

Hemen her gün tüketilen çay, bazen küçük kazalar sonucunda dökülebiliyor. Çayın döküldüğü yer halı veya kumaşsa o zaman durum biraz daha ciddi olabilir. Ama aslında endişe etmenize gerek yok. Çünkü halılardaki çay lekelerini çoğunlukla evinizdeki ürünleri kullanarak temizleyebilirsiniz. İşte, halıdan çay lekesi nasıl çıkar sorusunun cevapları.

1. Kabartma Tozu Kullanarak Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar

halı lekesi çıkartma makinesi

 

Kabartma tozu ile halıdan çay lekesi çıkarmak için bir fincan kabartma tozu, nemli bir bez veya emici bir ped ve bir kâseye ihtiyacınız vardır. Malzemeleri hazırladıktan sonra bir fincan kabartma tozunu bir kâseye dökün. Nemli bezi alın ve kabartma tozuna batırın. Kabartma tozu ile kaplı bezi halının lekeli bölgesine sıkıca bastırın. Soğuk suyla iyice durulayın. Son olarak, temizlediğiniz bölgeyi soğuk suyla durulayın ve farklı bir temiz bezle de kurulayın.

2. Tuz Kullanarak Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Tuz kullanarak da halıdan çay lekesini çıkarmak mümkün. Bu işlem için bir bardak tuz, emici bir ped ve bir bardak soda gerekir.

Tuz ile çay lekesini çıkarmak için, ilk önce ped yardımıyla mümkün olduğu kadar dökülen sıvıyı emdirin. Lekeyi tamamen kaplayacak kadar tuz dökün.

Daha sonra, üzerine biraz soda dökün. Ancak, halının lekeyi çok fazla emmemesi gerekiyor. Yeterli sonucu elde etmek için bu işlemi birkaç defa tekrarlayın. İşlem bittikten sonra, halıyı soğuk suyla durulayın ve kurumaya bırakın.

3. Sirke Kullanarak Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdan çay lekesi nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biri de sirkedir. Bu yöntem için damıtılmış beyaz sirke, bir sprey şişesi, temiz bir bez ve ılık suya ihtiyacınız olacak.

Yarım litre beyaz sirke ve ılık su çözeltisini karıştırın. Karışımı bir sprey şişesi içerisine doldurun. Çözeltiyi çay lekesinin üzerine püskürtün. Bir bezle halı liflerini hafifçe ovalayın. İhtiyaç duyarsanız bu yöntemi birkaç kez tekrarlayın. Son olarak soğuk suyla durulayarak halıyı kurumaya bırakın.

4. Bulaşık Deterjanı Kullanarak Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Sıvı bulaşık deterjanı pek çok lekeyi temizlemek için kullanılan etkili bir üründür. Bu ürünü halıdan çay lekesini çıkarma amacıyla da kullanabilirsiniz. Bulaşık deterjanı ile halıdan çay lekesi çıkarma yöntemi için bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı, beyaz sirke, ılık su, mikrofiber bez ve süngere ihtiyacınız olacak.

Lekeyi nemli bir bezle mümkün olduğunca emdirin. 1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı, damıtılmış beyaz sirke ve 2 su bardağı ılık su karışımını hazırlayıp karıştırın. Karışımı lekeye uygulayın ve mikrofiber bezle bölge tamamen temizlenene kadar hafifçe ovalayın. Sonuçlardan memnun kalana kadar aynı işlemleri tekrar uygulayın. Ardından temizlediğiniz alanı soğuk, ıslak bir süngerle durulayın. Farklı bir kuru bezle de iyice kurulayın.

5. Boraks Kullanarak Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Boraks son yıllarda temizlik konusunda şöhreti hızla yayılan bir maddedir. Boraks kullanarak halınızdaki çay lekelerini etkili bir şekilde çıkartabilirsiniz. Bunun için biraz boraks, su, diş fırçası, elektrikli süpürge ve kuru temiz bir beze ihtiyacınız var.

halı temizleme

 

 

 

3 kaşık kadar boraks ve 1 bardak ılık su kullanarak bir macun hazırlayın. Diş fırçasını macuna batırın. Çay lekesi dökülen bölgeyi hafifçe silin. Karışımı halı üzerinde kurumaya bırakın. Kalıntıları temizleyin. İşlem bittiğinde ise soğuk suyla durulayın ve bir bezle ıslatın.

6. Halı Temizleme Deterjanı Kullanarak Çay Lekeleri Nasıl Çıkar?

Bazı lekeleri çıkarmak için evinizdeki doğal çözümler işe yaramayabilir. Bir halı temizleme deterjanı yardımıyla da çay lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz. Bu yöntem için bir halı temizleme deterjanı ve birkaç adet beze ihtiyacınız olacak.

Temiz bir bez kullanarak lekeli bölgeyi kurulayın. Mümkünse sıvıyı iyice emdirin. Lekeyi seyreltmek için çay dökülen bölgeye biraz ılık su dökün. Ardından halı temizleme deterjanını doğrudan leke üzerine püskürtün. Ürünü leke üzerinde birkaç dakika beklettikten sonra temizlediğiniz alanı soğuk suyla durulayın. Eğer, lekenin çıkmadığını görüyorsanız aynı yöntemi tekrar uygulayabilirsiniz. Ancak, halınızın zarar görmemesi için kullandığınız halı temizleme deterjanının kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz.

Halıdaki Meyve Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

Artık, halıdan çay lekesinin nasıl çıkarılacağını öğrendiğinize göre halıdaki meyve suyu lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabını verebiliriz. Halıdan meyve suyu lekesini çıkarmak için, leke henüz yerleşmeden önce mümkün olduğu kadar hızlı davranmanız gerekir. Bu amaçla aşağıdaki iki farklı yöntemi deneyerek etkili sonuçlar alabilirsiniz.

1'nci Yöntem:

Meyve suyu lekesini bir kâğıt havluyla kurulayın ve sıvının mümkün olduğu kadar fazlasını alın. Bu işlem için temiz bir bez de kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine doğrudan ılık su püskürtün. Kâğıt havlu veya temiz beyaz bir bez kullanarak lekeyi tekrar kurulayın.

Lekenin kurumasını sağlamak için lekeye kâğıt havlu ya da bir bezle baskı uygulayın. Ardından Meyve suyu lekesi hala görünüyorsa, bir kova içinde ¼ çay kaşığı halı şampuanını bir litre ılık su ile karıştırın. Çözeltiyi karıştırın ve doğrudan lekeye uygulayın.

Meyve suyu lekesini ılık su kullanarak durulayın. Lekenin üzerine temiz, kuru bir havlu koyun ve havluyu yerinde tutmak için üzerine ağır bir nesne koyun. Havluları çıkarmadan önce birkaç saat bekleyin. Yüksek ihtimalle sonuçtan memnun kalırsınız.

2'nci Yöntem:

Halıdaki meyve suyu lekesini çıkarmak için kendin yap yöntemini kullanabilirsiniz.

Bir kâğıt havlu veya temiz bir bezle lekeyi mümkün olduğu kadar silin. Bir adet bulaşık makinesi deterjanı alın ve bir bardak ılık suyla karıştırın. Bunu meyve suyu lekesine uygulayın ve silin. Su ve nemli bir kâğıt havlu yardımıyla etkilenen bölgeyi temizleyin. Bölgeye kuru havlu koyun ve havlunun üzerine birkaç saat ağır bir nesne koyun. Meyve suyu lekesi birkaç saat sonra hala görünüyorsa, lekeli alanı biraz hidrojen peroksit ile nemlendirin. Bunu bir saat kadar lekeli bölgede bekletin. Leke çıkana kadar bu işlemleri tekrarlayın.

Gördüğünüz gibi çay ve meyve suyu lekelerini çıkarmak çok kolay! O halde, halı temizleme için yeni yöntemler denemeye ne dersiniz?

 

 

 

 

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.