• Şubat Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Halı Temizleme İşlemi

06.04.2021

Halı Nasıl Temizlenir?

Anadolu coğrafyasında tarım ve hayvancılık ile uğraşırken geçimini büyük oranda hayvancılık yaparak sağlamıştır. Hayvan yünlerinden kıyafetler yaparak soğuktan korunan atalarımız, bitki liflerini ve hayvan postlarını işleyerek halı dokumaya başlamış; zaman içerisinde dokunan bu halı ve kilimler ticari bir ürün haline getirilerek ekonomiye katkı sağlanmıştır. Geçmişten günümüze tarihi mirasını kaybetmeden bugünlere taşınan halı kültürümüz, tüm dünyaca anılan mihenk taşlarımızdan biri olmuştur. 
Peki, geçmişten günümüze evlerimizde düzenli olarak kullandığımız halıları uzun yıllar deforme olmadan kullanmak mümkün mü? Halı nasıl temizlenir? Halı temizlemenin püf noktaları nelerdir? Bu yazımızda halı temizliğine dair tüm detaylara ulaşacaksınız.
 
Yıkanmayan Halı Nasıl Temizlenir?

Ev dekorasyonunun en önemli parçalarından biri olan halılar birçoğumuz için vazgeçilmezdir. Bununla birlikte evlerimizin zemininde yer almasından ötürü de kısa sürede kirlenebilmektedir. Düzenli olarak süpürüp temizlesek de zaman zaman derinlemesine bir temizlik şarttır. Bu, hem halılarınızın ilk günkü gibi görünmesini hem de uzun yıllar dayanmasını sağlar. Bunun için birçok yöntem mevcut olsa da (elde yıkama, halı yıkama makinesi ile ve profesyonel halı yıkama şirketlerine yıkatma) ağır kimyasallardan ve halınızın dokusuna zarar verecek kalitesiz temizlik ürünlerinden uzak durmakta fayda var. 

Halı temizleme

 


Derinlemesine bir temizliğine başlamadan önce halınızı güzelce süpürün. Halıyı yalnızca üstten süpürmek halının tozlardan tamamıyla arındığı anlamına gelmiyor maalesef. Bunun için klasik süpürme işleminin ardından, elektrik süpürgenizin halının derinliklerine ulaşabilen bir aparatı varsa bir de bu aparatı kullanarak süpürürseniz daha sağlıklı sonuçlar elde etmeniz olasıdır.
Süpürme işleminin ardından halınızda yer alan lekeleri temiz bir bezle, çok baskı yapmadan ve çok fazla ovmadan giderin. Halı silmek için, ılık bir su içerisine dâhil edeceğiz bulaşık deterjanı, doğal arap sabunu, karbonat gibi ürünler kullanabilirsiniz. Bu noktada halınızın dokusuna uygun bir şampuan tercih etmeye ve şampuanı suyla seyrelterek kullanmaya özen gösterin. Ayrıca halı temizlemek için kullanılan temizlik maddesi kadar kullanılan temizleme fırçası ya da bez de bir o kadar önem arz ediyor. Halıyı deterjan, sabun ya da şampuan lekesi kalmayana dek arkalı önlü temizleyin. Ardından da ılık suyla durulamaya geçin. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi çok fazla baskı uygulamayın ki halılarınızın dokusu bozulmasın. Son olarak da halıyı direkt olarak güneş almayan bir açıda kurumaya bırakın. Kuruma esnasında güneş ışığına maruz kalan halılarda bakteri ve koku oluşabilirken dilediğiniz şekilde hijyenik olmayabilirler.

 

Eğer temizleme işini halı yıkama makinesine bırakacaksanız, belirtilen miktarda ve makineniz için doğru olan halı şampuanını temiz su bölmesine ekleyerek makineyle halının tümünü güzelce yıkamalısınız. Ardından da su emme özelliği sayesinde suyu çekmelisiniz.
Halılarınızın uzun süre temiz kalmasını sağlamak istiyorsanız da sık sık süpürmeyi ve havalandırmayı ihmal etmeyin. 

Halı Nasıl Temizlenir?
 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.