• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Halı Ölçüsü Nasıl Alınır?

19.09.2022

Halı ölçüsü hesaplama halınızın kaç metrekare olduğunun hesaplanmasıdır. İşlem kolaydır ve herkes yapabilir. Halınızın enini ve boyunu ölçerek daha sonra çıkan sayıları birbiri ile çarptığınız zaman halınızın kaç metrekare olduğunu bulmuş olursunuz.

Örneğin; halınızın eni 200cm ve boyu 300cm ise 200x300’den 6m2 bir halıya sahipsiniz demektir. Halı satın aldığınızda sizin ölçmenize gerek olmayacak şekilde etiket olur ve etiket üzerinde metrekaresi yazar. Fakat eğer kullanılmış bir halıysa etiketi sökülmüş olabilir.

Etiketi bir sebepten okuyamıyorsanız basit bir çarpma işlemiyle metrekareyi hesaplayabilirsiniz. Halıların farklı ölçüleri vardır ve kullanmak istediğiniz alanın büyüklüğüne göre seçmeniz gerekir.

Halı satın almadan önce alanı ölçmeniz gerekir ve dilerseniz sonuçtan yüzde yüz emin olmak için ölçme işlemini iki kere yapabilirsiniz. Halı kullanacağınız zaman yemek odası içinse masanın altından ne kadar taşmasını istiyorsanız ona uygun şekilde ölçü alırsınız.

Halılar çeşitli ölçülere sahiptir fakat piyasada kolayca bulunabilen ölçüler vardır. Halınızı bu ölçülere göre seçerseniz daha çabuk bulmuş olursunuz. Eğer özel ölçü istiyorsanız ya kendiniz yaptırırsınız ya da desen ve renk seçenekleriniz azalmış olur.

Halınız eve gelmeden nasıl duracağı hakkında merak duyuyorsanız gazete kâğıtlarını aynı ölçülerde sererek halı ölçüsü hesaplama denemesi yapabilirsiniz. Eğer halınız oval ise halının çapını kendisiyle çarparak metrekaresini bulmuş oluruz. Hem en hem de boy aynı ölçüde olur.

Halı Metrekare Ölçümü

Halılar evimizin dekorasyonu için oldukça önemli unsurlardır ve seçim yaparken de dikkat etmemiz gerekir. Desenleri ve renkleri ne kadar önemliyse doğru ölçüde olmaları da o kadar önemlidir.

Doğru halıyı seçtiğinizde evinizin görüntüsü olumlu yönde değişir. Mutfak, oturma odası, çocuk odası, banyo, koridor gibi alanlarda halı kullanabiliriz. Halınızı seçerken hem tarzınızı yansıtan bir model seçmeli hem de doğru ölçüde satın almalısınız.

Halınızı seçerken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Halıyı hangi odaya sereceğiniz ve ne amaçla kullanacağınız ölçüsü için önemlidir. Küçük halıya mı, büyük halıya mı veya parçalı halıya mı ihtiyacınız var buna karar vermelisiniz.

Halı koyulurken üzerinde eşya olacak mı yoksa tamamen açıkta mı kalacak bu da önemlidir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da bulunduğu odanın girişinden olan uzaklığıdır.

Eğer halınızı kullanırken kenar kısımlarda boşluk istiyorsanız seçeceğiniz ölçü bu ihtiyaca göre olmalıdır. Halıyı serdikten sonra dekorasyonu da değiştirecek misiniz yoksa her şey aynı mı kalacak bu konu da önemlidir.

Halı satın almadan önce öncelikle odanın ölçüsünü almalısınız. Odada halının bulunmasını istediğiniz alan kaç metrekare ise o ölçülere yakın halıyı tercih etmelisiniz.

Ölçüleri aldıktan sonra da halının odaya nasıl yerleştirileceğine karar verirsiniz. Odada dekorasyona uyumlu bir şekilde halının konumu belirlenmelidir. Halınızı doğru yerleştirmek odanızı daha konforlu yapar.

Oturma odaları için vaktimizi en çok geçirdiğimiz bölgeler olduğundan dolayı genelde büyük boyuttaki halılar kullanılır. 200x300 veya 160x230 gibi ölçülere sahip olan halılar bu bölgeler için ideal olurlar.

Salon bölgelerinde halılar genelde mobilya altlarında kullanılır. Bu şekilde samimi bir ortam oluşmuş olur. Halılar evimizi her daim sıcak tutan ögelerden biridir. Zamanımızın çoğunu bu odalarda geçireceğimiz için buralarda kesinlikle kaliteli malzemeden üretilmiş halı kullanmamız gerekir.

Yemek odasında halı kullanmak isterseniz masa altında kullanırsınız ve halının ölçüleri masanın boyutuna uygun olarak seçilmelidir. Dikkat etmeniz gereken husus sandalyenin halıdan dışarı taşmamasıdır.

Mutfak odası için halı seçecekseniz mutfağınızın büyüklüğüne ve şekline göre birçok farklı model seçebilirsiniz. Halı ölçüsü nasıl alınır konusunda enini ve boyunu ölçtükten sonra ikisini birbiriyle çarpmanız yeterli olur. Bu şekilde mutfağınız için ideal ölçüyü bulabilirsiniz.

Eğer mutfağınız uzunlamasına gidiyorsa yolluk kullanabilirsiniz. Yollukların uzunluğu 80cm veya 100cm olabilir. Orta kısmına yolluk koyduğunuzda mutfağınız olduğundan geniş görünmüş olur.

Mutfağınız küçükse ve kare şeklindeyse halınızı kenar kısımlardan boşluk olacak şekilde seçebilirsiniz. 140 cm x 200 cm ya da 120 cm x 180 cm ölçüleri genelde mutfaklar için kullanılır.  

Yatak odasında kendi zevkinize göre halı seçebilirsiniz. Parçalı halı dediğimiz modeller genelde burada kullanılır. İki parçadan oluşan ortak desene sahip olan halılar en çok tercih edilenlerdir. Bir parça büyük seçilirken diğer parça daha küçük olur.

Halı Ölçüsü Nasıl Olmalı?

Evinizde kullanmak istediğiniz halılar kolay bir şekilde halı ölçüsü hesaplama tekniği ile ölçülebilir. Öncelikle halınızın enini ve daha sonra boyunu ölçüp, çıkan sayıları çarpmanız yeterlidir. Halının ölçüsü odanızda doğru bir şekilde kullanabilmeniz için önemlidir.

Halılar dekorasyonumuz için önemli parçalar olduğundan dolayı ölçülerine de dikkat etmemiz gerekir. Kalitesi ne kadar önemliyse ölçüsü de o kadar önemlidir. Doğru halıyı seçebilmek için öncelikle odanızın ölçüsünü almanız gerekir.

Halınızın odada ne kadar yer kaplamasını istiyorsanız ona uygun ölçüde satın almanız gerekir. Kenarda kalacak olan boşluklar ne kadar olacak bu ölçüye göre belirlenir.

Odanın ölçüsünü duvardan duvara olacak şekilde almanız gerekir. Bu şekilde duvardan halıya kadar ne kadar boşluk olacak hesaplayabilirsiniz. Eski zamanlarda halılar oldukça büyük olurdu fakat günümüzde pratik kullanımlar için birçok farklı boyutta halılar vardır.

Halınızı doğru seçerseniz oturduğunuz oda daha geniş ve ferah görünür. Odanın ölçüsü haricinde odadaki mobilyaların ne kadar alan kapladığını da ölçmeniz faydalı olur. Halı kullanırken duvar ile arasında kalacak olan boşluk için en ideal halı ölçüsü hesaplama en fazla 45cm’dir.

Salonunuz büyükse ve mobilyalarınız duvardan uzak yerleştirilmişse halınız mobilyalarınızın altına gelecek biçimde büyük olmalıdır. Eğer mobilyalar duvara yakın ise halınızı yine mobilyalarınızın ayaklarının altına girecek ölçülerde seçebilirsiniz. Bu şekilde halı odayı doldurur ve orta alanda küçük kalmış olmaz.

Halı Ölçüsü Nasıl Hesaplanır?

Büyük salonlar için genelde büyük ölçüye sahip halılar daha kullanışlı olurlar. 6 m2 halı ölçüsü büyük bir salon için en sık kullanılan ölçüdür. Büyük halı seçerseniz salonunuz da daha büyük gözükür.

Salonunuz küçükse halı koltukların ayaklarına girecek şekilde olduğunda odanız daha ferah bir hava kazanır. Koltuk ayakları halıya zarar verir mi diye düşünüyorsanız eğer kaliteli malzemeden üretilen bir halı kullanırsanız sorun olmayacaktır.

Halınızı almadan önce odanızın ölçüsünü doğru aldığınızdan emin olmak ve nasıl duracağına bakmak için gazete kâğıtlarını kullanabilirsiniz. Yemek odaları da oldukça önemli alanlardır.

Eğer yemek yediğiniz alan salona yakın bir yerdeyse halı kullanamayabilirsiniz ama tamamen ayrı alanlarsa yemek odanızı güzelleştirmek için birçok güzel halı modeli vardır. Yemek masanız hangi modele sahipse halınızı da bu modele uygun olarak seçmeniz gerekir.

Halı satın almadan önce masanızı ölçmeniz gerekir. Daha sonra modeline göre halı ölçüsü hesaplama yaparak halı seçebilirsiniz. Yuvarlak bir masa kullanıyorsanız halınızı dikdörtgen model ya da kare model seçebilirsiniz. Masanızın ölçüsünü alırken sandalyeler açık bir şekilde almanız gerekir.

Yemek odasında dikkat etmeniz gereken husus sandalyelerin halıdan taşmamasıdır. Bu çirkin bir görüntü verir. En ideal ölçü sandalyelerden sonra 25cm uzunluğa sahip olmasıdır. Sandalyeler çekildiğinde halı hala masayı tümden kapsıyor olmalıdır. Yatak odanız için de dikkat etmeniz gereken husus halının yatak altına denk gelmesidir.

Halı Ölçüsü Alma

Evimizde kullandığımız halıların ölçüsünü doğru seçmek oldukça önemlidir. Yatak odamızda kullandığımız halılar da bunlardan biridir. Büyük bir yatak odamız varsa duvarlara sıfır olacak şekilde büyük boyutlu bir halı seçebiliriz.

Normal boyutlu bir oda için duvar ile halı arasında en fazla 50cm olacak şekilde boşluk bırakabilirsiniz. Eğer odanızdaki yatak tek kişilikse ve duvarın yanındaysa halınızı yatağın yanından başlatabilirsiniz.

Koridorlar da halı yerleşimi için dikkat edilmesi gereken alanlardır. 4 m2 halı ölçüsü ve benzeri ölçüler alarak koridorunuzu hesapladıktan sonra uygun uzunlukta halı seçmelisiniz.

Yolluklar antre ya da koridor kullanımlarında ideal olan halı modelleridir. Yolluk kullandığınızda koridor duvarları ve yolluk arasında 15cm boşluk koymak ideal olandır. Tek parça uzun yolluk modelleri, iki parça yolluklar gibi farklı modeller vardır.

Ev girişleri için daire şeklinde halı modellerini de kullanabilirsiniz. Halımızı seçerken ölçüsüne dair belirli kuralları uygularsak beğendiğimiz halı evimizi daha çok güzelleştirir ve daha yüksek verim alırız. Halı evimizi tamamlar.

Evimizin istediğimiz gibi dekor edilmesi seçtiğimiz halılar konusunda da dikkat etmemizi gerektirir. Halılarımızı hangi ölçülerde kullanacağımız kullanmak istediğimiz odanın büyüklüğüne uygun olarak seçilmelidir.

Alışveriş gerçekleştirmeden önce odanızı ölçtüğünüzde hangi ölçüde halı almanız gerektiğini de bilirsiniz. Kullanacağınız halının koltuk ayaklarının altına girmesini istiyor musunuz, duvarla arasındaki boşluk ne kadar olsun istiyorsunuz, yemek odası için sandalyelerden halı taşsın istiyor musunuz gibi konular halı seçmenizde önemlidir.

İstediğiniz halının ölçülere uygunluğunu teyit ettikten sonra satın alabilirsiniz. Halı modellerinden 4m2 halı ölçüsü büyüklüğüne sahip olan halılar oldukça çeşitli modellere sahiptir. Eğer bu ölçüde kullanmaya karar verirseniz yüksek sayıda model seçme şansınız olur.

Salon, oturma odası gibi büyük boyutlu odalar için de en kullanışlı halı ölçüsü 6m2 olarak belirlenmiştir. Halı odanızı ferahlatır ve olduğundan daha geniş gösterebilir. Bunun için doğru modeli seçmeniz yeterlidir. Özellikle salonunuza halı seçerken dikkatli olmalısınız çünkü en çok vakit bu alanda geçirirsiniz. Ölçüsü doğru ve kaliteli malzemeden üretilmiş halılar kullanılmalıdır.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.