• Şubat Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

El Dokuması Halı ve Kilimler

22.09.2021

 

 

Evi güzelleştiren ve daha zengin dokunuşlarla eve hayat veren unsurun halı olduğu su götürmez bir gerçektir. Halının eve yansıttığı his bile evin ruhunu değiştirir, dönüştürür ve tekrar insana yansıtır. Yüzeye serilecek olan bir materyal gibi gözükse de aslında halı ya da kilim evin ruhunu yansıtan bir gereksinim olarak tabir edilebilir.

Evde geçirilen süre zarfı arttıkça kişilerin eşyalardan gelen enerjileri daha yoğun hissettiği son yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Her bir eşyanın bir enerjisi ve her bir insanın bu eşyalardan aldığı enerjiyi yansıtma durumu gözlenmiştir. Fakat eşyalar arasındaki en büyük ruhsal ivmeye hareket veren şey bilin bakalım nedir? Elbette halı!

Halı, hem doku hissi hem de renkli yapısıyla ayağa değdiği andan itibaren insanların ruhi bütünlüğünde fark yaratır. Bunun nedeni özellikle iş yaparken, evi temizlerken ya da otururken en çok görülen ve en çok temas edilen yüzey olmasıdır. Halı ve kilim benzeri ürünlerin deseni, kalitesi önemli olduğu kadar el dokuması mı yoksa makine dokuması üretimi mi olduğu da alıcılar tarafından önem arz eder.

El Dokuması ve Makine Dokuma Arasındaki Farklar Nelerdir?

Geçmişten günümüze kadar yere serilecek olan ürün mevsim zamanlarına göre şekil almaktadır. Kış günlerinde halı tercih edilirken, yaz günleri için kilim evin vazgeçilmez gözdesidir. Her birey halı ve kilim konusunda sadece yumuşak olmasına ya da desen ve rengine göre karar verse de üretim aşaması da bu ürünlere güzellik katan diğer bir unsurdur. Bu aşamada üretim olarak karşımıza iki tür çıkar:

1.    El Dokuması:

Halı veya kilimin el dokuma olması durumunda fiyatların arttığını gözlemleyebiliriz. El işçiliği ile her bir desene düğüm atarak hayat katan zanaatkârlar aynı zamanda bir sanatçıdır. Geçmiş zamanlarda önce ipi keşfettikten sonra ilerleyen mantık yolu halı ve kilimi ortaya çıkarmıştır. El dokumasında genellikle zihinde kurulan desen ilk başlarda elde uygulansa da sonra bunu kolaylaştırmak için özel tahta araçlardan yardım alınmıştır. Bu araç sadece sabitlemeye yardım etmekte diğer her bir desen ve renk, bir maharetli ustanın yeteneğiyle hayat bulmuştur. Geçmiş yıllarda el dokuması ürünlerde daha çok hayvan ve doğa figürleri görülse de artık modern tarzda el dokuması da yapılmaktadır. Elbette bu zahmetli ve özen gerektiren bir süreç olduğu için de el dokuması halı ve kilim fiyatları da daha yüksek olmaktadır.

2.      Makine Dokuması 

Evinizin her bir odasını dizayn ederken ilk olarak perde ve halının uyumlu olup olmadığına bakarsınız. Oda içindeki bütünlüğü sağlarken evin genel olarak uyumlu olmasına da dikkat edersiniz. Bu durumda sizin için gerekli olan şey aynı stilde seçeceğiniz halılardır. Makine dokuması halı fabrika üretimi adıyla da bilinmektedir. Bu ne anlama geliyor diye düşünebilirsiniz. Makinenin ya da bilgisayarın beynine işlenen bir desen modeli, sistemli bir şekilde çalışan makineler sayesinde halıyı üretiyor demektir. Farklı desenlere sahip, farklı stil ve renklerde halılar belirlenen sayı düzeyinde, hatasız olarak üretilmektedir. Kalitesine göre fiyat değişikliği olan ama el dokumaya göre daha cazip fiyatlara sahip bu halı ve kilimlere ulaşmak daha kolaydır diyebiliriz. 

 

El Dokuma Kilim ve Halı Seçiminde Dikkat Edilen Ayrıntılar

Makine dokuması her ne kadar kusursuz bir şekilde üretilmiş olsa da el dokuması kilim her daim baş tacı olacaktır. El emeği göz nuru el dokuması için dikkat edilmesi gereken ayrıntılar vardır. Piyasada orijinal etiket basarak makine üretimi halı veya kilimi ederinden daha fahiş fiyatlarla sunan fırsatçılara dikkat edilmesi gerekiyor. El dokuması halı ve kilim konusunda dikkat edilmesi gereken ayrıntıları şu şekilde özetleyebiliriz:

 

  • El dokuması ürün arkasındaki düğüm işaretlerinden ve desen atlayışlarından fark edilir buna dikkat etmek gerekir.
  • Her bir desen atlayışındaki ipe ve dokunun hissettirdiğinin aynı olup olmadığına bakmalısınız.
  • Odanızdaki eşyaların rengine ve tarzına uygun seçimlerde bulunmalısınız.
  • Mutlaka ölçüleri doğru almanız ve ona göre seçim yapmanız gerekir.
  • Mevsimine göre tercihler uzun ömürlü kullanım sağlayacaktır. 
  • Nemden ve rutubetten uzak tutmalısınız.
  • İlmek çıktığını fark ettiğinizde elinizle çekmemeli, çıkan yeri düzgün bir şekilde kesmelisiniz. 
  • Makine dokumasında kullandığınız özel deterjan ve benzeri ürünleri kullanmamalı, onun yerine doğal sabun ve soğuk suyla yıkama yapmalısınız.

 

Bu ayrıntılara dikkat etmek hem evinizi ferah gösterecek kadar önemli hem de aldığınız ürünlerin ömrünün uzamasını sağlamak açısından oldukça gerekli yöntemlerdir. 

Gereksinimden Doğan Özel El Dokuma Halı ve Kilim

Eskiden yaz aylarına girildiğinde önce halılar kaldırılır, temizlik yapılır sonra da daha canlı renkte yazlık kilimler serilirdi. Yazlık kilimler daha ince hale getirilmiş ve sıcaklığı yansıtmayan iplerden dokunurdu. El dokuma halı düşünüldüğünde ise genellikle kış ayları akla gelirdi ve pamuk veya yün gibi sıcaklığı tutan iplikler, dokumada rol oynardı. Hala bu durum birçok kişi için böyle olsa da üretim çağında olduğumuz için ihtiyaçların ve alımın artmasından kaynaklı her mevsime uyan halı ve kilim dokunmaya başlamıştır. Örneğin özellikle kumaş olarak zihnimizde beliren penye, kilim dünyasında da yerini almıştır. Çocuk odasına, banyoya, oturma odasına kısacası nereye isterseniz nasıl isterseniz, isteğinize karşılık verebilecek sergiler bulmanız kolaydır. 

 

Zamanın ötesinde bir deneyim yaşamak isteyenlerin tercihi olan el dokuması halılar ve kilimler, ruhun derinliklerine seslenerek, otantik tonlarda hissettirir.

El Dokuma Halı ve Kilim Çeşitleri 

Kışın yerden geçebilen soğuğun önüne geçmenin en güzel yolu kaliteli bir halıdır. Özellikle yün dokuma halılar hem evin ısısını sabitler hem de ayaklardan geçebilecek soğuk algınlığının önüne geçer. Hepimizin çocukluğunda ev denildiğinde akla gelen baklava desenli, biraz sert ama aynı zamanda bastığınızda sıcacık hissettiren bir halı canlanır. Bu el dokuması halı, herkesin evinde bulunan, çoğu zaman farklı renklere sahip olsa da benzer özelliktedir. Günümüz çeşitliliğinde bu durum yaz veya kış fark etmeksizin genişleyen bir yelpaze olarak sunulur. Hem halı hem de kilimi mevsimsel özelliklere ve isteklere göre dokunan halılar değer dünyasında yerini almaktadır. 

 

El dokuma ürünlerin materyal çeşitleri için şunlar söylenebilir:

  • Keçe
  • Pamuk
  • Viskon
  • Deri
  • Yün 
  • Kaşmir yünü

 

Bunlar gibi birçok çeşitten dokunabilen el halı ve kilimleri genellikle millet isimleriyle de anılmaktadır. Geçmişten gelen el dokuma bilgileriyle tarihe adını yazdıran İskandinav, Türk ve Hint yöreleri el dokumada isim yapmış olanlardan bazılarıdır. 

 

Her bir desene hayal gücünü aktaran zanaatkârların, kendi yörelerine ait desen ve renkleri yansıtmasıyla bu isimler meydana gelmiştir. Buluşların ve teknolojinin artmasıyla her bir modelin her topluma ulaştığı düşünüldüğünde el dokuması bilgisi de yaygınlaşmıştır. Fakat desenlerin ve renklerin ustalığında model isimlendirmesi aynı kalmıştır. Örneğin İskandinav tarzını, bir Hint dokuma ustası yapsa dahi model isimlendirmesinde İskandinav kilim ya da halı ibaresi yer almaktadır. Zengin model ve rengârenk yelpazesiyle hayallerinizin tarzını evinize yansıtmak istiyorsanız My Home ile istediğinize ulaşabilirsiniz. 

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.