• Mayıs Ayına Özel Tüm Halılarda 20% İndirim + Sepette Ekstra %5 İndirim

  • Giriş Yap
Whatsapp

Dış Mekân Halıları

19.09.2022

Dış mekânınıza bir karakter katmanın ve farklı dokunuşlar yapmanın mükemmel bir yolunu mu arıyorsunuz? Özel koleksiyonlardan parlak, güzel bir dış mekân halısı evinizin doğal bir uzantısını oluşturabilir. Bir dış mekân halısı satın almak için pek çok tatmin edici çözüm var: Mesela farklı minder renkleriniz varsa, bir halı hepsini birbiri ile özdeşleştirebilir. Güneş alan bir terasınız varsa bir halı dış mekânınıza bambaşka bir hava katabilir. Bununla birlikte, birçok ilk kez halı alıcısının bilmeyebileceği birkaç koşulun farkında olmak akıllıca olacaktır. Dış mekân alanınızı bir veranda cennetine dönüştürecek favori ipuçlarımızı derledik.

Konum, konum, konum…

Hayattaki her şeyde olduğu gibi, konumunuzu düşünmek önemlidir. Çok fazla güneş alan kuru bir iklimde yaşıyorsanız, UV ışınlarına dayanıklı bir dış mekân halısı seçmelisiniz.

Yağışlı bir iklimde yaşıyorsanız, yağmur ve küf her zaman öncelikleriniz olmalıdır. Bu gibi durumlarda, pelüş halıları iç mekânda kullanmak ve dış mekân içinse polipropilen halı gibi sentetik bir malzeme seçmek en iyisidir.

Farklılık yaratmak

Dış mekân halılarının hangi tekniklerde ve malzemeler ile yapıldığını bilmek önemlidir, böylece dış mekân için ne kadar uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz. Bir dış mekân halısı için en iyi yapım yöntemi düz bir dokumadır. Düz dokuma halı, hiç düğüm içermeyen herhangi bir halıya denir. Tasarım dış mekân halıları, mekânınıza eğlenceli bir renk patlaması katar ve düz dokuma bir tasarım oldukları için süper nefes alabilirler ve suya, dökülmelere ve kire doğal olarak karşı dayanıklıdırlar. Çalılıklı güverte veya sundurma gibi trafiğin yoğun olduğu bir alanınız varsa, bu halılar tam size göre!

Küçük bir destek şart!

Optimum sonuçlar için, bir dış mekân halı pedini halınızla eşleştirmek daha uzun süre dayanmasına, beton veya ahşap gibi yüzeyler için biraz daha yumuşak olmasına ve ara sıra kaymaların önlenmesine yardımcı olacaktır.

Kullanım alanı ve amacı önemli

Tıpkı iç mekân halılarda olduğu gibi, dış mekân halıları da balkonunuzda farklı alanlar tanımlamak için kullanabilirsiniz. Çocuğun oyun alanı için renkli bir halı ve yetişkinlerin oturma alanı etrafında daha farklı tipte bir halı kullanabilirsiniz. Örneğin sohbet edilecek bir dış mekân alanınız varsa kullanacağınız dış mekân halısı koltuk ve kanepelerin merkezinde olmalıdır.

Özellikle büyük bir verandanız varsa, farklı renklerde birkaç dış mekân halısı kullanmaktan çekinmeyin: Uzanma/güneşlenme alanı için, biri sohbet/yemek alanı için ve gerektiğinde diğerleri. Şekiller ve boyutlar da kullanım alanı ve amacına göre değişecektir.

Akılda tutulması gereken bazı kurallar: koltuk/koltuğun tamamı olmasa da en azından koltuklarınızın ön ayakları halının üzerine oturtulmalıdır. Masa için çok büyük bir halı almayın; çevreleyen mobilyaların boyutu, kıyasladığınızda çok küçük görünmesine neden olacak ve elde etmeye çalıştığınız etkiyi kaybedeceksiniz.

Mobilya tipine göre desen seçimi

Ayrıca, mobilya tipine göre desen seçmeniz gerektiğini unutmayın. Tekrarlanan desenler daha büyük mobilyalarla gizlenebilir, ancak benzersiz veya asimetrik tasarımla daha tuhaf desenleri gizlemek istemezsiniz. İkincisi ile giderseniz, masanız için havadar, şeffaf bir tasarım seçin ve mobilyalarınızı halının kenarına yerleştirin.

İç ve dış mekânlar arasında uyum yaratın

Çoğu dış mekân halısı aslında iç mekânlarda da kullanılabilir, bu nedenle oturma odanız ve verandanız arasında bir süreklilik ve uyum hissi yaratmak için aynı tip  (veya benzer renk/desen) halı tercih edebilirsiniz.

Bu, özellikle iç ve dış mekân arasında duvardan tavana yüksek kapıları ve pencereleri olan evler için idealdir. Halı da dâhil olmak üzere benzer mobilya ve aksesuarları ayarlayarak görsel bir bağlantı ve uyum oluşturabilirsiniz. Bu, yaşam alanınızı iç/dış mekân ayrımının üzerinden geçen bir alan yapmanıza yardımcı olur.

Yine aynı ton veya benzer desenlerin kullanıldığı iki farklı halı ile görsel bir süreklilik oluşturabilirsiniz. İçeride bir çiçek desenli halı seçerseniz, dış mekân için de benzer bir şey alın. Benzer boyutlara sadık kalın; aynı toplam büyüklükteki iki oturma alanı “ortak” görünecek ve daha fazla süreklilik yaratacaktır.

Açık bir yaşam alanı

Gittikçe daha fazla dış mekân mobilyaları, dışarıdaki bir oturma alanının konforunu genişletebilir. Dış mekân yemek alanına yakışan, minderli sohbet takımları ve masa seçenekleri, dışarıda daha fazla vakit geçirmenizi hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor.

Dış mekân halıları, dekor stratejinizin bir parçası olmalıdır. Biraz softluk eklemek, farklı alanlar tanımlamak ve iç ve dış mekânlar arasında süreklilik yaratmak için bunları kullanın. Alanınızın çok daha düşünceli bir şekilde tasarlanmış göründüğünü ve çok daha fazla övgü aldığını göreceksiniz!

Doğru boyutu seçin

Dış mekân halıları için bazı boyut gereksinimleri vardır. Bir dış mekân halısının ne kadar büyük olması gerektiğini söyleyen bir kural olmamasına rağmen, yeterince büyük olması gerektiğini söylemeye gerek yok, böylece boğucu görünmeden her şey halı üzerine güzelce oturur.

Örneğin, bir dış mekân masasının ve oturma alanının altına yerleştirmek için bir halı ihtiyacınız varsa, bunun hem masayı hem de sandalyeleri (çekildiğinde) rahatça alabildiğinizden emin olmak, doğru halı boyutunu seçtiğinizin güvencesidir. Daha da etkileyici sonuçlar için, masa düzeni detaylarını halıdaki renklerle eşleştirmeyi deneyin; tıpkı evde kullandığımız halılarında yaptığımız gibi.

Bir Taşla İki Kuş…

Dış mekân alanlarınıza çeşitli renk patlamaları eklemenin ve şömine gibi arka bahçe aktivitelerinde daha da rahatlatıcı bir etki yaratmanın yanı sıra dış mekân halıları aynı zamanda farklı şeyler için de fayda sağlayabilir; mesela evinizin içinin kirlenmesini önlemek gibi... Örneğin, havuz başında uzanma alanınız varsa, renkli bir dış mekân halısına sahip olmak, ıslak ayak izlerini belirgin bir şekilde göstermemeye yardımcı olur.

Huzurlu İnziva Yerinizi Yaratın

Büyük bir dış mekân alanı çok "soğuk" ve hatta bazen davetsiz görünebilir. Bir dış mekân halısı bunu değiştirebilir ve bu alanı "sıcak" bir oturma alanına dönüştürebilir. Örneğin, altına güzel bir halı yerleştirirseniz, bir salıncak veya koltuk çok daha erişilebilir hale gelir. Bir dış mekân halısı, masa, sehpa ve sandalyelerin görünümünü de yükseltebilir. Dış mekân kilimlerinin küçük balkonlara neler yapabileceğinden bahsetmiyorum bile! Daha küçük bir halı seçmek, gerçekten de küçük bir alanın daha büyük ve daha davetkâr görünmesini ve hissetmesini sağlayabilir.

Açık Hava Yürüyüş Yollarınızda Halı Kullanın

Dış mekân yürüyüş yollarınızı tuğla veya beton ile ayırt ederek alanı oldukça sıkıcı hale getirmek yerine, canlılık ve eğlence getirmek için dış mekân halılarını tercih edebilirsiniz. Bu, esas olarak alanlarımızı renklendirmek ve alanın kaldırım çekiciliğini artırmak için kullanılan iç mekân koridor halıları ile benzerlik gösterir.

Dış Mekân Halısı Nasıl Temizlenir

Birçok ev sahibi, dış mekânda kullanıma yönelik halılarla birlikte gelen bakım ve elbette sahip oldukları temizlik endişeleri nedeniyle yazlık, dış mekân halısı almaktan alıkonulur. Bununla birlikte, özellikle tüm önlemleri aldığınızda, bir dış mekân halısının bakımı ve temizliği gerçekten kolaydır.

  • Verandaya, güverteye, balkona veya arka bahçenize hava koşullarına dayanıklı bir halı yerleştirin

Çeşitli hava koşullarına ve kire dayanacak şekilde uygun dış mekân halıları arasından seçim yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda herhangi bir temizlik gereksinimini de en aza indirir.

  • Küflenmeye karşı dayanıklı dış mekân halıları seçin

Bu halılar çok çabuk kurur ve güneşe maruz kalmadan solmaya karşı dayanıklıdır. Doğal dış mekân halıları genellikle bambudan, sentetik olanlar ise genellikle akrilik, naylon veya polipropilenden yapılır.

  • Suya dayanıklı halıları seçin

Temizleme talimatları halıya ve üreticiye göre değişse de dış mekân halısını genel olarak kıllı bir fırça ve biraz sade suyla temizleyebilmelisiniz. Suya dayanıklı olan halı, hortumla ıslatılarak kolayca temizlenebilir; bu, üzerinde gördüğünüz lekeleri veya kiri temizlemeye yardımcı olacaktır. Temizleme sıklığına gelince, ikliminize ve halınızı nereye koyduğunuza (yani gölgeli kilimler daha uzun süre temiz tutulur) bağlı olarak, yaz boyunca haftada bir ila birkaç kez arasında değişebilir.

Temizlik Sonrası Talimatlar

Halıyı sudan iyice arınmış bir şekilde olarak asın. Bu, suyun hızlı bir şekilde akmasını sağlayacaktır. Halıyı güneşte bırakarak kurutma işlemini tamamlayın.

Kalıcı lekeler için seyreltilmiş bulaşık sabunu kullanmak onlarla başa çıkmanın en iyi yolu olabilir; ancak başka bir şey yapmadan önce halının temizleme talimatlarını okuyun.

Halıları saklamanız gerektiğinde, sadece yuvarlayın (kalıcı kırışıklıkları önlemek için asla katlamayın) ve gelecek yıla kadar kuru bir yerde saklayın.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez Kullanımı ve Kişisel Verilerin Korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.